U novoj epizodi podcasta o kulturi i umjetnosti gošća je poznata akademska umjetnica Nina Iris Bešlić

Podcast o kulturi i umjetnosti KolibriS u svojoj novoj epizodi ugostio je poznatu akademsku umjetnicu Ninu Iris Bešlić. Nina je diplomirala 2004. godine na Akademiji likovnih umjetnosti i stekla titulu akademske slikarice.

Osim samostalnog umjetničkog djelovanja Nina se bavi i socio-pedagoškim radom kroz likovno-edukativne programe u partnerstvu s nevladinim organizacijama, učilištima i umjetničkim udrugama, a koristeći principe reciklaže 2010. godine pokrenula je i svoj samostalni projekt ‘Recycle&Wear’ koji prezentira kroz umjetnost, dizajn i kreativne radionice.

Nina govori o školovanju na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, utjecaju profesora Zlatka Kauzlarića Atača i Ladislava Galete, samostalnim projektima koje je pokrenula, poput ‘Kreativnog ateljea’ o dodatnoj edukaciji – Gestalt edukacija i uvod u Art-terapiju, ali i o Nininom samostalnom umjetničkom djelovanju u kojem često kombinira različite umjetničke grane slikarstvo, fotografiju, video-umjetnost i instalaciju kao i o iskustvu izlaganja u Hrvatskoj.

Nina Iris Bešlić pohađala je Srednju školu likovnih umjetnosti u Splitu (industrijski dizajn), a 2004. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu – Akademska slikarica. Nakon studija boravi u Engleskoj godinu dana i participira na Metropolitan Univerzitetu u Londonu na odjelu digitalna pokretna slika. Iz objektivnih razloga odustaje od studija i vraća se u Zagreb.

Od tada radi kao vizualna umjetnica sudjelujuću na samostalnim i grupnim izložbama. Imala je osamnaest samostalnih i trideset sedam skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. 2008. uvrštena je Zbirku moderne i suvremene umjetnosti Muzeja grada Kaštela. Dobitnica je dvije nagrade – Muzej Međimurja Čakovec i Akademija likovnih umjetnosti, te nekoliko potpora za umjetničko stvaralaštvo – Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Općina O.Gornji -Trogir i Sveučilište u Zagrebu.



Pored umjetničke djelatnosti bavi se pedagoškim radom kroz likovno edukativne programe: Pun ruksak kulture – Ministarstvo kulture, Centar oblikovanja svakodnevice – HDD, ULUPUH i MUO, Dizajnerska početnica – Hrvatsko društvo dizajnera, Pučko otvoreno učilište, Učilište Tanay te radionice namijenjene marginaliziranim skupinama društva.

U suradnjama realizirala i dva izložbena projekta – Kretanje kroz elemente i Tradicija u suvremenom kontekstu. Koristeći principe reciklaže 2010. pokreće svoj samostalni dizajnerski projekt ‘Recycle And Wear’ – recikliraj i nosi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI