Fantastičan spoj za prave gurmane!
Sastojci za kolač:
250 g maslaca
150 g tamne čokolade
300 ml jake crne kave
2 jaja
300 g brašna
250 g šećera
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
Sastojci za kremu:
250 g tamne čokolade
250 ml slatkog vrhnja
Pripema:
Maslac i čokoladu otopite nad parom. Umiješajte kavu i šećer te ostavite nekoliko minuta da se malo ohladi pa umiješajte i jaja. Prosijajte brašno s praškom za pecivo i prstohvatom soli. Pomoću pjenjače umiješajte brašno. Prebacite sve u kalup za tortu promjera 24 cm obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 140 ˚C. Tortu pecite 90 minuta. Pečenu tortu izvadite na rešetku i ohladite, potom je premažite kremom.
Za kremu čokoladu nasjeckajte i prebacite u zdjelu. Vrhnje zagrijte do točke vrenja te njime zalijte čokoladu i pričekajte 2–3 minute. Izmiješajte sve u glatku kremu. Kremu ohladite pa je istucite mikserom kako bi dobila na volumenu. Ovom kremom premažite tortu.