Osim variva, od kelja se može pripremiti nabujak, ali i torta.
Torta od kelja odličan je izbor za ove ljetne, vruće dane. Riječ je o mesnom jelu, a opet prepunom zelenog što ovu odličnu tortu čini laganim jelom.
Osim toga, odličnog je okusa, a ukoliko imate djecu koja su izbirljiva oko povrća, ovo je svakako forma preko koje možda zavole i kelj koji djeca obično ne vole.
Sastojci
za 8 osoba
1 glavica kelja (lijepih većih, zelenih listova)
120 g Riže Sant’ Andrea Zlato polje
5 žlica maslinova ulja
1 mrkva (100 g)
100 g korijena celera
1 crvena paprika
Vegeta Maestro crni papar
2 Fanta za punjenu papriku i sarmu
1 kg mljevenog mesa (teletina i svinjetina)
60 g naribanog sira ribanca (Grana Padano)
sol
200 ml Passate Podravka
Upute za pripremu
-Odvojite listove kelja, a zatim ih blanširajte u kipućoj posoljenoj vodi 5 minuta. Potom ih ocijedite, ohladite (u hladnoj vodi da sačuvate boju) i osušite upijajućim papirom.
-Rižu stavite u posoljenu kipuću vodu, kuhajte 6 minuta, pa je ocijedite i ostavite sa strane.
-Zagrijte 2 žlice ulja u tavi i popecite mrkvu, celer i papriku narezanu na kockice da omekšaju, pa ih pospite crnim paprom.
-Sadržaj vrećica Fanta promiješajte sa 200 ml mlake vode i ostavite nekoliko minuta. Mesu dodajte pripremljeni Fant i dobro promiješajte. Dodajte zatim rižu, poprženo povrće, naribani sir i dobro izmiješajte.
-Dublju posudu za pečenje (Ø 22cm i ↕ 15 cm) nauljite, dno i stranice obložite većim listovima kelja (najljepši na dno jer se torta izvrće kad je gotova). Po kelju rasporedite ¼ pripremljenog mesa u tankom sloju.
-Prekrijte listom kelja i ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke. Završite listom kelja te zavrnite listove koji su prelazili preko oboda.
-Pecite oko 50 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C. Pečenu tortu izvrnite na tanjur za posluživanje.
-Pasiranoj rajčici dodajte preostalo maslinovo ulje, šećer, sol i zagrijte dok ne zakipi.
Posluživanje
Prije posluživanja tortu prelijte umakom i pospite sirom ribancem te poslužite toplo.
Savjet
Prilikom izvrtanja torte na tanjur pazite da se ne opečete jer će u posudi biti jako vruće tekućine koju pusti meso, piše Coolinarka.