Top 10 filmova svih vremena: Pročitajte koji film godinama uvjerljivo drži prvo mjesto

Instagram

Imdb.com je filmove rangirao prema uspjehu, odnosno prema broju nagrada i nominacija kao i popularnosti i kinematografskoj veličini iz perspektive režije i pisanja.

Ovo je top 10 najboljih filmova svih vremena:

10. Lawrence of Arabia/ Lawrence od Arabije

Pustolovno povijesni epski film iz 1962. godine u kojem se radi o T. E. Lawrenceu, engleskom časniku koji je tijekom Prvog svjetskog rata uspješno ujedinio i vodio, često zaraćena, arapska plemena u borbi protiv Turaka.
Film je režirao David Lean, a najpoznatiji glumci bili su Peter O’Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkings.
Lawrence od Arabije je osvojio 7 Oskara, 4 nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) kao i 4 Zlatna Globusa.

9. One Flew Over the Cuckoo’s Nest/ Let iznad kukavičjeg gnijezda



Drama iz 1975. godine u kojoj se radnja odvija oko kriminalca, koji je prebačen u umobolnicu zbog neuračunjivog ponašanja, te se buni protiv opresivne medicinske sestre i okuplja presterašene pacijente. Film, koji je adaptacija istoimenog romana Kena Keseyja, je režirao Miloš Forman, a u glavnim ulogama našli su se Jack Nicholson i Louise Fletcher.

Film je osvojio 5 Oskara, 6 BAFTA i 6 Zlatnih Globusa.

8. The Wizard of Oz/ Čarobnjak iz Oza

Fantastično -glazbeni film iz 1939. godine, u režiji Victora Fleminga, u kojem se radi o Dorothy Gale koja je u tornadu odvedena u čarobnu zemlju Oz. Tamo je sa novim prijateljima krenula u potragu za čarobnjakom koji joj može pomoći da se vrati svojoj kući i prijateljima u Kanzas. Glavni glumci u filmu su Judy Garland, Frank Morgan i Ray Bolger, a film je osvojio dva Oskara.

7. Gone with the wind/ Zameo ih vjetar ili poznatije Prohujalo s vihorom

Ljubavna povijesna drama iz 1939. godine, u režiji Victora Fleminga, u kojoj se radnja odvijala između južnjačke ljepotice Scarlett i imućnog Rhetta za vrijeme američkog građanskog rata. U glavnim ulogama, našli su se Clarck Gable, Vivien Leigh, Thomas Mitchell i Barbara O’Neil. Film “Gone with the wind” nominiran je u 13 kategorija za Oskara, a osvojio ih je 8.

6. Citizen Kane/Građanin Kane

Film Orsona Wellsa iz 1941. godine. Radnja filma je većinom prepričana, odnosno detalji priče se otkrivaju kroz istražiavanje novinara koji pokušava otkriti značenje posljednje izjave Kanea “Rosebud” (“Pupoljak”). U glumačkoj postavi bili su: Orson Welles, Jospeh Cotten, Dorothy Comingore, Agnes Moorehead. Od ukupno 9 nominacija za Oskara, osvojio je jedan i to za najbolji originalni scenarij.

5. Casablanca

U režiji Michaela Curtiza, 1942. godine je nastala romantična drama u kojoj život stavi Ricka Blainea pred nemoguću odluku – ponovno osvojiti ženu koju voli ili pomoći njoj i njeno mužu da pobjegnu iz Casablance. Glavni glumci bili su: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henereid, Claude Rains. Casablanca je nominirana za osam Oskara, no osvojila je samo tri.

4. Ranging Bull/ Razjareni bik

Razjareni bik je američka sportska drama iz 1980. godine. Film je režirao Martin Scorsese, a radi se o temperamentnom i paranoičnom boksaču Jakeu koji je dospio na sam vrh u ringu, ali je uništio život izvan ringa. Glumačka postava u ovom filmu su: Robert DeNiro, Cathy Moriarti, Joe Pesci, Frank Vincent. Film je nominiran za 8 Oskara, od kojih je osvojio dva. Osvojio je i 2 BAFTA-ine nagrade i jedan Zlatni Globus.

3. Schindler’s list/ Šindlerova lista

Šindlerova lista je drama koju je režirao Steven Spielberg 1993. godine, a temelji se na knjizi Shindler’s Ark Thomasa Keneallyja. Radnja filma se vrti oko Oskara Shindlera, njemačkog biznismena koji je spasio više od tisuću Židova tijekom Holokausta te ih zaposlio u svojoj tvornici. Glavni glumci u filmu bili su: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Embeth Davidtz. Šindlerova lista je nominirana za 12 Oskara, osvojila je njih sedam. Nominiran je i za 12 BAFTA nagrada, osvojio ih je šestero. Također, nominiran je za šest Zlatnih Globusa, a osvojio troje njih.

2. The Shawshank Redemption/ Iskupljenje u Shawshanku

Frank Darabont je 1994. godine režirao zatvorsku dramu “Iskupljenje u Shawshanku” s Timom Robinsonom i Morganom Freemanom u glavnim ulogama, a nastao je kao adaptacija romana Stephena Kinga. Radnja se vrti oko Andyja Dufresnea, koji je ubio suprugu i njezinog ljubavnika, nakon što je osuđen. Film je bio nominiran za Oskara i Zlatni Globus, no nije ništa osvojio, ali je zaradio odlične kritike i ostaje važan dio kulture.

1. The Godfather / Kum

The Godfather” je kriminalistička drama koju je 1971. godine režirao Francis Ford Coppola, a temelji se na istoimenom romanu koji je napisao Mario Puzzo. U glavnim ulogama pojavljuje se Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall te Diane Keaton i Talia Shire. Radnja se odvija od 1945. do 1955. te prati život mafijaškog šefa Vita Corleone i njegove obitelji.  Kum je osvojio 3 Oskara i 6 Zlatnih Globusa.  Film je proglašen najboljim filmom svih vremena jer je uspio nadmašiti svoj književni predložak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI