Tony Cetinski o Dori: ‘Istina i sloboda nekima su trn u oku! Albini želimo ulazak u finale i sve najbolje, jer ona to zaslužuje!’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Niti peti dan od glazbeno-scenskog natjecanja “Dora 2021” za pjesmu Eurovozije, bura oko problema s poteškoćama oko glasovanja, ali i “crnim listama” koje spominje obitelj pjevačice Bernarde se ne stišava.

Nakon što su građani prigovorili kako nisu mogli zvati i glasati za svoje favorite, potvrđeno nam je kako je isti problem bio i s SMS-ovima, putem kojih ni naša redakcija nije mogla glasati.

Zbog svega smo se obratili HRT-u zatraživši očitovanje. Upitali smo i bi li zbog navedenih poteškoća glasovanje trebalo biti ponovljeno ili je trebalo biti produženo s obzirom da ni glasači nisu bili obaviješteni o poteškoćama.

Naime, HRT je naveo kako su bila onemogućena uzastopna glasanja, no dijelu glasača bilo je onemogućeno glasovanje iako prije toga nisu niti jednom glasali. Upitali smo HRT i je li u uvjetima glasovanja naznačeno kako se glasa po pravilu “jedan glasač 10 glasova”, jer je navedeno kako je glasovanje onemogućeno onima koji su uzastopce glasali s istog broja više od deset puta, no niti na to nismo dobili jasan odgovor.

HRT nije odgovorio na pitanje koliko su dugo trajale poteškoće unutar deset minuta koliko se moglo glasovati, te bi li se rang ljestvica promijenila da je isto ponovljeno ili produženo. Umjesto toga dobili smo odgovor direktora IT Jedan, kojeg potpisuje direktor Igor Tatarević.



“IT Jedan d.o.o. predmetno telefonsko glasovanje putem poziva izvršio je u suradnji s operatorom javno dostupne telefonske usluge u nepokretnoj mreži Terrakom d.o.o. koji ima uspostavljene interkonekcije sa svim fiksnim i mobilnim operatorima u Republici Hrvatskoj. Telefonski sustav Terrakoma ima mogućnost zaprimanja preko 100.000 istovremenih poziva od krajnjih korisnika.

Telefonsko glasovanje za projekt Dora 2021 organizirano je uz unaprijed određene uvjete od strane organizatora:

– glasovanje unutar vrlo kratkog vremenskog intervala, odnosno u trajanju od samo 10 minuta – izgovaranje dugačke glasovne poruke pozivateljima prije uspostave poziva i početka naplate – izvršavanje provjere da li je telefonsko glasovanje u tijeku

– izvršavanje provjere broja poziva ostvarenih po pojedinom telefonskom broju, odnosno prekidanje  poziva prije uspostave ukoliko je korisnik pozivao više od 10 puta

Gore navedeni zahtjevi pri povećanoj količini poziva uzrokovali su određeno opterećenje telefonskog  sustava Terrakoma ali u okviru normalnog ponašanja.

Na sustavu Terrakoma nije zabilježeno odbijanje poziva osim neuspostavljenih poziva koji nisu smjeli  biti ostvareni prema gornjoj uputi organizatora. Iako na sustavu Terrakoma nisu zabilježene  poteškoće u radu, ne možemo isključiti mogućnost da su se iste događale na sustavima trećih strana  uključenih u funkcioniranje telefonije koja pokriva sve korisnike u RH jer u istome sudjeluje mnoštvo  drugih operatora i različitih sustava, ali isti nisu pod nadzorom Terrakoma.

U svrhu smanjenja mogućnosti događanja eventualnih poteškoća, za buduća telefonska glasovanja  predlažemo da se vrijeme glasovanja produži na nešto duži vremenski interval te da se duljina  trajanja poruke o cijeni poziva prije uspostave poziva smanji na samo nužne informacije.

O cijeloj situaciji razgovarali smo i s jednim od natjecatelja pjevačem Tonijem Cetinskim, koji je s  pjesmom “Zapjevaj, sloboda je!” nastupio zadnji u duetu s pjevačem Kikijem Rahimovskim.

“Mi nismo došli na Doru takmičiti se jer smo svjesni koliko su danas nažalost istina i sloboda nekima trn u oku, tako da eto ne osjećamo se niti poraženi niti povrijeđeni”, kazao nam je Tony.

Upitan da komentira navode o namještanju glasovanja, bio je prilično jasan:

“Što se tiče tzv. preopterećenja pri glasovanjima, o tome slušamo od kada je uveden televoting. Ako u današnje vrijeme i mogućnosti koje tehnologija pruža još uvijek slušamo isti izgovor onda nismo na tehnološkoj razini da bi televoting bio u igri. Kako linije nisu preopterećene kada se rade humanitarne akcije ? E pa tako treba raditi i televoting. Jednostavno.

Ipak, Toniju nije ostala gorčina nakon Albinine pobjede s Tick-Tockom, koji o njoj ima samo riječi hvale, ali i lijepu poruku njoj i njenom timu.

“Albini želimo ulazak u finale i sve najbolje u životu i karijeri jer ona i njen tim to zaslužuju kao i ostali timovi izvrsnih izvođača i izvođači sami.

Ona je mlada i talentirana i treba ju podržati a ne gaziti. To je moje mišljenje.

Ima svoj tim i Branimira Mihaljevića koji sigurno imaju iskustva s Eurovizijskim nastupima tako da ja ne bih davao svoje savjete osim da bude hrabra i vedra!”, poručio je Tony.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI