Teslin genij – jedinstvena izložba u povijesti

Za deset dana 25. studenog u Domu HDLU otvara se najkompleksniji multimedijalni izožbeni projekt ikada ostvaren u Hrvatskoj o genijalnom izumitelju Nikoli Tesli autorice Helene Bulaje Madunić. Projekt ostvaren s međunarodnom ekipom suradnika nakon zagrebačke premijere nastavlja se svjetskom promocijom u gradovima u kojima je Tesla boravio i djelovao - New Yorku, Parizu, Pragu te Budimpešti, a vrhunac putovanja koji aktualizira jednog od najvećih vizionara i humanista u povijesti završio bi se na svjetskom EXPO-u u Dubaiju, 2020. godine, koji u fokus stavlja ljudsku genijalnost

Multimedijski izložbeni projekt Nikola Tesla – Mind from the Future, nadahnut jednim od najvećih svjetskih izumitelja, bit će postavljen od 25. studenog do 20. ožujka 2018. godine u Meštrovićevu paviljonu.

Futuristički spektakl na tragu vizije Nikole Tesle i projekt kakav još nije realiziran u Hrvatskoj, rezultat je desetogodišnjeg autorskog rada svjetski priznate i nagrađivane autorice Helene Bulaje Madunić, kao i grupe međunarodnih i domaćih umjetnika koji djeluju na području sinergije znanosti i umjetnosti spajajući film, animaciju, video umjetnost i tehničke inovacije.

Multimedijska izložba predstavit će Teslin životni put, od rođenja pa sve do refleksija u suvremenom svijetu na potpuno nov način i iz potpuno nove, do sada neistražene perspektive, kako najavljuju organizatori.

Direktor je projekta Sascha Machideo, industrijski dizajner i muzejski savjetnik s više od 20 godina iskustva na umjetničkim, kulturnim i poslovnim projektima i izložbama diljem svijeta, a međunarodni tim izložbe čine Max Pinucci i Elena Degl’Innocenti te njihov tim iz toskanskih studija za dizajn i interaktivno propovijedanje MBVision kao i Animation Lights Project, s bogatim iskustvom u koncipiranju inovativnih pripovjedno-izložbenih događanja kreiranih najsuvremenijim tehnologijama. U timu je i renomirani španjolski autor i kustos Miguel E. Delgado, jedan od glavnih kustosa najveće biografske izložbe o Nikoli Tesli, postavljene u Madridu 2014. godine. Za inovativni elektromagnetski vizualni identitet izložbe, zaslužan je umjetnički kolektiv Organizam u čijem sastavu djeluje dizajnerski studio Babushke pod vodstvom Marije Juze i Bernarde Cesar.

Cilj izložbe je pozicionirati Teslu kao hrvatski kulturni brand, ali i promovirati i potaknuti umjetničku izvrsnost, originalnost, inventivnost i primjenu najnovijih tehnologija u područjima vizualne umjetnosti, ne bi li se hrvatsko umjetničko stvaralaštvo podiglo na novu svjetsku razinu.



Stoga i producentska kuća projekta zadužena za promociju – Real grupa intenzivno radi i na dogovorima za postavljanjem izložbe u svjetskim metropolama zbog globalnog potencijala ovog izložbenog projekta koji u fokusu ima jednu od najvećih povijesnih ličnosti.

Životni put Nikole Tesle predstavio bi se tako javnosti postavljanjem izložbe u gradovima u kojima je Tesla boravio i djelovao – New Yorku, Parizu, Pragu te Budimpešti. Vrhunac putovanja održao bi se na svjetskom EXPO-u u Dubaiju, 2020. godine, koji u fokus stavlja ljudsku genijalnost.

Što gledatelje čeka prigodom najave ove jedinstvene izložbe objasnila je autorica Helena Bulaja Madunić:

Na ovoj izložbi odvest ćemo vas na mistično putovanje bez početka i kraja kroz Tesline ideje, vizije, inspiraciju i filozofska promišljanja koja su temelj međunarodnom multimedijalnom djelu ′Mehaničke Figure – Inspirirani Teslom′, koje čini okosnicu postava i na kojem radim već 11 godina. U brojnim međunarodnim suradnjama s akademskim, kulturnim, filmskim, umjetničkim, znanstvenim i inženjerskim platformama, aktivno promoviram filozofski aspekt Teslina vizionarskog pristupa stvaralaštvu, u kojem je Teslina inspiriranost objektivnom umjetnošću ključna i u njegovu specifičnom pristupu inženjerstvu i znanstvenom radu, koja u sebi nose odgovore na ključne probleme suvremenog društva. Glavna poruka i cilj izložbe su prije svega prenošenje Tesline energije stvaranja, ponajprije mladim generacijama. Želja mi je prostor Meštrovićeva paviljona oslikati digitalnim i interaktivnim freskama, te stvoriti dojam uronjenosti u Teslin san, koristeći najnovija tehnološka dostignuća video i svjetlosnog dizajna u kreiranju multidimenzionalnog putovanja kroz najvažnije ′stanice′ Teslina života u kontekstu razvoja filmske industrije i industrije zabave, a sve kako bih ostvarila zadnju Teslinu želju, kojom je izrazio nadu da će netko u skoroj budućnosti konačno izumiti projektor iz glave, te na taj način otvoriti i znanstveno poglavlje potpuno novog poimanja čovjeka kao bića uronjenog u kozmičku svijest.“.

Važnost i ozbiljnost ovoga interdisciplinarnog projekta do danas su prepoznale brojne hrvatske institucije i udruženja te se multimedijalni projekt od začetaka odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, a pokrovitelj projekta je grad Zagreb. Izložba nacionalnog značenja ima podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a potporu su dale i sve druge relevantne institucije – Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Tehnički muzej Nikola Tesla, Hrvatski prirodoslovni muzej, Institut Ruđer Bošković, Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost, Muzej Like – Gospić, Memorijalni centar „Nikola Tesla” – Smiljan te Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Glavni sponzor projekta je tvrtka HEP, koja je prepoznala važnost i vrijednost ove multimedijalne umjetničke priče velikog potencijala za uspjeh i u svijetu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI