Svečano otvorena retrospektiva Tatjane Politeo

U petak 17. srpnja 2020. svečano je otvorena retrospektivna izložba poznate hrvatske likovne umjetnice Tatjane Politeo u Galeriji Juraj Plančić u sklopu Muzeja Staroga Grada na otoku Hvaru.

Izložba ‘Retrospektiva-20 godina’ obuhvaća izbor 35 radova iz 18 ciklusa nastalih u proteklih 20 godina odnosno od prve samostalne izložbe Tatjane Politeo održane 2000. godine u Galeriji CEKAO u Zagrebu.

Posjetitelji na izložbi mogu pobliže istražiti bogatstvo i raznolikost izričaja, tehnika i sadržaja umjetnice koja stvara u različitim medijima – od klasičnog slikarstva na platnu, preko kolaža i radova u staklu do drvenih objekata.

U svom radu Tatjana Politeo često kombinira različite tehnike poput akrila, pastela, krede, spreja, olovke, konca, tekstila i slikarskog morta, a u njezinom opusu vidljivi su utjecaji gestualnog slikarstva, enformela, art-bruta, pop arta, street arta, stripa i ilustracije.

Na svečanom otvorenju retrospektivne izložbe ravnatelj Muzeja Staroga Grada Aldo Čavić istaknuo je kako Muzej ove godine u izložbenoj sezoni ugošćuje umjetnice vezane uz Stari Grad među koje spada i Tatjana Politeo.



Autorica predgovora povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol naglasila je kako Tatjana Politeo aktivno, predano i kontinuirano djeluje punih 20 godina, a da se pritom nije priklonila mainstream trendovima što bi vjerojatno olakšalo i ubrzalo njezin proces etabliranja na hrvatskoj likovnoj sceni već je odabrala duži, a samim time i teži put na kojem je slijedila vlastiti unutarnji glas te stvarala i oblikovala kako iskreno osjeća.

Publika je to prepoznala i nagradila njezinu autentičnost. Sonja Švec Španjol je istaknula kako se Tatjanini ciklusi međusobno uvelike razlikuju, ali ih objedinjuje prepoznatljiv Tatjanin senzibilitet koji karakterizira vedrina, dječja zaigranost i humor dok problematizira životne i svima nama bliske teme.

Također je rekla kako je potrebno potpuno vladanje materijom kako biste mogli kontinuirano istraživati, eksperimentirati i stvarati nešto novo, a da pritom ostanete svoji. Kustosica je zaključila da je Tatjana Politeo u tome uspjela zahvaljujući spoju predanog rada, neiscrpne inspiracije, autentičnog duha i suverenog vladanja materijom. Likovna umjetnica Tatjana Politeo se zahvalila svima na dolasku i proglasila izložbu otvorenom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI