Stjepko Mamić izlaže na 231. izdanju pariškog Salona

Žiri Udruženja francuskih umjetnika potvrdio je odabir slike hrvatskog umjetnika Stjepka Mamića za 231. izdanje čuvenog pariškog Salona.

Motiv slike „Net Magna“ u miješanoj  tehnici na lanenom platnu dimenzija 200×150 cm je već u svijetu prepoznatljiv umjetnikov prikaz ribarske mreže iz dubine našeg mora koja dočarava pogled odozdo na barku sa svjetlošću noćnog ferala.

Teniskim žargonom mogli bi reći kako je kapetan Mamić osvojio Grand Slam četiri  najvažnija povijesna pariška salona umjetnosti. Jer nakon uspješnih izlaganja na pariškom Salonu des Artistes Independants, Salon du Dessin et de la Peinture a l’aeu i Salon d’Automne, sada je njegova slika odabirom najstrožih žirija odabrana za najstariji i najprestižniji  povijesni Salon des Artistes Francais.

Sama činjenica o povijesti pariškog salona francuskih umjetnika koja datira od doba francuskog kralja Louisa XIV i Colberta ukazuje kakav uspjeh je biti dijelom tog čarobnog svijeta elitne umjetnosti protkane poviješću, od davne  1663.  godine i prvih Salona do danas. Uspjeh je tim veći i značajniji jer je uz “Net Magnu” već jedna Mamićeva slika odabrana za ovogodišnji  pariški Art Capital 2021. Riječ je o  djelu  „Corals reef“ , 200 x 150 cm koja je odabrana za drugi  po starosti i značaju najvažniji povijesni pariški salon Salon des Artistes Independants  čiji je Stjepko punopravni član.

Nakon uspješne izložbe pod staklenim svodom čuvene pariške Grand Palais u veljači 2020. godine  na Art Capital kada je izložio 4 slike velikih dimenzija na  prestižnoj poziciji  A1 Salona des Artistes Independants,  Mamićeva slika „Net Magna“ je bila izabrana  i od strane žirija pariškog Salon d’Automne (Jesenjeg salona) u listopadu 2020.god. koji je  zbog epidemioloških mjera  odgođen ali je izdan katalog sa odabranim djelima  umjetnika među kojima je i “Mreža dubrovačkog kapetana”. Iz istog razloga  odgođen je i ovogodišnji  Art Capital koji se trebao održati  u veljači 2021. god.Stjepko Mamić je odabran za predstavnika  Hrvatske  na  Azijskom  Bienalu koje će se održati u Daki u ožujku 2021. god. u organizaciji Ministarstva kulture i Akademije umjetnosti Bangladeša, pod pokroviteljstvom UNESCO a  gdje će izložiti sliku “Asgardian fish”.  Stjepko je bio aktivni učesnik i na humanitarnoj izložbi  MEADOWS MASK ART (dizajn  zaštitih maski) u organizaciji UNESCO a i Mediterranean Endeavors Advancing Development of Widespread Sustainability),  MOFAA (Meadows Olympian Fine Art Artists) i MIFAA (Meadows International Fine Art Artists) u svibnju 2020. Cjelokupan prihod od prodaje maski sa prepoznatljivim motivom Stjepkovih ribica je otišao za pomoć unesrećenima u eksploziji u Beirutu.

Unatoč svjetskoj pandemiji zbog Covida 19 dubrovački umjetnik kapetan Stjepko Mamić  je  bio aktivan na međunarodnoj umjetničkoj sceni. Iako je u protekloj 2020. godini odgođena i izložba Olimpijskog udruženja slikara koja se trebala održati tijekom Olimpijskih igara u Tokyu na  kojoj je Stjepko trebao izlagati, dubrovački slikar  imao je  bogatu umjetničku i izložbenu aktivnost.  Osvojio je četvrto od ukupno šest nagrađenih mjesta mjesto na  American Art Awards 2020  sa slikom „Big Net Dubrovnik’s Edition “, miješana tehnika na lanenom platnu,  200×150 cm, u kategoriji  BEST FANTASY LANDSCAPE PAINTERS.

Tako se Hrvatska zahvaljujući Stjepku našla na pobjedničkom postolju uz Rusiju, USA, Kanadu i Kinu od ukupno 66 zemalja čiji umjetnici su se natjecali. Stjepko Mamić je  već treću godinu za redom među najboljim umjetnicima iz cijelog svijeta  čija su djela ocjenjivali članovi žirija kuratori iz 25 američkih galerija i muzeja.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI