Središte grada preplavile su figure orašara: Znate li odakle ona potječe?

screenshot

Tema ovogodišnjeg zagrebačkog Adventa je – orašar, točnije njegova figura koja se nalazi na gotovo svakom koraku u središtu grada.

Više od 2000 figura ove lutke ukrašava ovogodišnji Advent, no što je zapravo označava figura orašara? Jasno je da nije riječ o hrvatskoj tradiciji pa se postavlja pitanje odakle ona potječe.

Figura orašara zapravo je dekorativna drobilica za orahe, a najčešće se izrađuje u obliku koji podsjeća na igračku vojnika.Velik dio modernih orašara ima samo dekorativnu svrhu, odnosno nemaju mogućnost da se njima drobe orasi.

U njemačkoj tradiciji figura orašara je simbol sreće koja tjera zle duhove. Orašari su također dio njemačkog folklora, te služe kao zaštitnici kuće u kojoj se nalaze.

screenshot

Figure orašara potječu iz kasnog 17. stoljeća, a nastale su u Njemačkoj, točnije na prostoru Rudne gore. Figure su kroz povijest često bile predmet darivanja, te su se u nekom trenutku počele povezivati s Božićem.



Popularizaciju su doživjele u 19. stoljeću kada su se počele širiti u obližnje europske zemlje, a kako je rasla potražnja, tako je započinjala i masovna proizvodnja figura. Friedrich Wilhelm Füchtner je u Njemačkoj poznat kao “otac figure orašara”.

Dekorativne figure orašara postale su popularne izvan Europe nakon Drugog svjetskog rata, kada su brojni američki vojnici koji su bili stacionirani u Njemačkoj, pri povratku u Sjedinjene Američke Države sa sobom donosili figure orašara kao suvenir.

screenshot

Daljnja popularizacija orašara dolazi od baleta Orašar kojeg je skladao Petar Iljič Čajkovski. Balet je nastao kao adaptacija priče Orašar i kralj miševa koju je napisao E. T. A. Hoffmann. Balet Orašar se sredinom 20. stoljeća počeo izvoditi u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je postao najgledanija izvedba u vrijeme božićnih praznika što je pomoglo da figure orašara postanu božićna dekoracija te prepoznatljiv božićni ukras cijele zapadne kulture. A znamo da što je popularno na Zapadu postaje popularno i u Hrvatskoj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI