Sonja Đurić izlaže u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović

Slikarica Sonja Đurić, suvremena je hrvatska likovna umjetnica. Ovo joj je sedma samostalna izložba.

Gospođo Đurić ponovo izlažete u knjižnici na Cvjetnom. Što posjetitelji mogu vidjeti?

U knjižnici Bogdana Ogrizovića od 12.05. do 8.06.2020. godine postavljena je moja izložba ‘Između sna i jave’. Pod tim nazivom htjela sam spojiti apstraktne slike koje su dio mojih snova i slike nastale iz mojih realnih sjećanja.

Ovo je vaša koja po redu samostalna izložba?

Ovo je moja sedma samostalna izložba. Sudjelovala sam na preko četrdesetak zajedničkih izložbi. Redovito svake godine sudjelujem u Programu likovnog amaterizma grada Zagreba.
Sudionica sam i velikog broja dobrotvornih kolonija.



Što bi posebno istaknuli u vezi izloženih slika?

Izložene slike apstraktnog karaktera nastaju uglavnom brzo i dio su mog trenutnog raspoloženja. Emocije i osjećaji su glavna nit vodilja koji me vode do finaliziranja slike. Što se tiče slika iz ‘jave’, nastale su po sjećanjima, ali opet uz dodatak emocija, pa se na kraju ipak prepoznaje moj ‘rukopis’ na svakoj slici.

Kako pristupate motivu?

Isključivo sa srcem, bez skica i predložaka. Često se slika mijenja tijekom nastajanja, pa me emocije odvedu negdje u novi svijet.

Vaš opus je i figurativan, ali i nefigurativan.

Da, i kao što sam već navela, moje slike su vrlo emotivne.

Značaj tehnike u opusu?

U počeku mog slikanja radila sam isključivo u ulju. Tijekom dugogodišnjeg rada, isprobala sam sve tehnike i ponovo se vratila ulju. Obožavam miris ulja i terpentina, daje mi nadahnuće. A ništa nije ljepše nego kad se isprepletu pastozni slojevi uljane boje.

Što je novo u atelieru?

Radi Korone mjesto slikanja iz Centra za likovni odgoj grada Zagreba, na Rokovom perivoju
morala sam zamijeniti priručnim atelierom u svom domu. Uz to, nedavno sam napravila novu web stranicu na kojoj se može istražiti moj cjelokupni opus, od najranijih radova pa ka sadašnjim kreacijama.

Planovi, izložbe?

Nadam se da ću imati sreće i u skoroj budućnosti ponoviti izložbu u Beču.

Kako doživljavate suvremenu umjetnost?

Umjetnost za mene nema vremensko ograničenje.

Kakvu ulogu ima umjetnost u životu suvremenog čovjeka?

Ljudi od pamtivijeka imaju potrebu za kreativnim izražavanjem i uživanjem u raznim oblicima umjetnosti. U ovo vrijeme kad smo svi pretrpani tehnologijom  mislim da je umjetnost važnija nego ikada. Svaki čovjek ima potrebu pogledati nešto lijepo, pa zašto to ne bi bila lijepa slika.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI