Slikarstvo tjeskobe i nemira

Čitav opus Nives Kavurić Kurtović je nedjeljiv i zasniva se na prikazivanju ljudske figure ili, bolje rečeno, antropomorfnih bića, u kojem se ona nije ustručavala dotaknuti tema koje introspektivno opisuju uzburkana stanja duha, stanja košmara svijesti i podsvijesti

U Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” u Opatiji do 3. kolovoza može se pogledati izložba radova pokojne Nives Kavurić-Kurtović, jedne od najvećih hrvatskih slikarica proteklog stoljeća.

Riječ je o intrigantnom umjetničkom serijalu Hrvatskog muzeja turizma pod nazivom – “Akademici u Opatiji”, koji se nastavlja i u ljetnoj – turističkoj sezoni. 

Izložba Nives Kavurić-Kurtović u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer” svojevrsni je hommage slikarici prepoznatljiva rukopisa, harmoničnog kolorita i poetiziranih naslova, a opatijskoj i primorskoj publici pružit će mogućnost da se upoznaju s autoričinim ranim radovima, kao i s radovima nastalima u tišini njezina doma posljednjih desetak godina prije smrti.

Slikarstvo Nives Kavurić-Kurtović u vremenskom se, kao i u stvaralačkom kontinuitetu vrlo malo mijenjalo. Čitav joj je opus u stvari nedjeljiv i zasniva se na prikazivanju ljudske figure ili, bolje rečeno, antropomorfnih bića, u kojem se ona nije ustručavala dotaknuti tema koje introspektivno opisuju uzburkana stanja duha, stanja košmara svijesti i podsvijesti. U njezinim radovima nema sentimenta ni patetike. Ne prevladava ni tuga, već nemir ovoga svijeta.  Često na slikama ispisuje svoje ili tuđe tekstove, bez zazora od osobnog ili intimnog, stvarajući autografsko likovno pismo puno ekspresionističkog nemira. Tijekom sedamdesetih godina izgradila je slikarsko-crtački govor koji objedinjuje boje, linije i riječi, a tim će se slikarskim pismom koristiti sve do same smrti.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI