Šeprtlja Gaston slavi 60 godina izlaženja

Za sve ljubitelje stripa, gegova i šire

Legendarni antijunak belgijskog stripa Gaston u Muzeju grada Rijeke slavi 60. Rođendan. Ne čudi stoga što je na istoimenoj izložbi predstavljeno upravo toliko njegovih najvećih gluposti, pomno odabranih iz velikog opusa od gotovo tisuću gegova, piše HRT.

Upravo najbolje od najboljeg; odnosno najsmješnija, najneprimjerenija i najomiljenija Gastonova izdanja i poruke ovom su izložbom predočene svim ljubiteljima stripa, ali i onima koji će to tek postati. 

Gaston, lik kojeg je stvorio André Franquin, jedan od najvećih crtača zlatne generacije stripa; nije ni lijep, ni snažan, pa ni pretjerano inteligentan. Ipak, njegova mašta nadilazi granice, a uvrnuti izumi i pustolovine učinili su ga popularnim u cijeloj Europi.

“Svakako su nam osvježenje ovi stari rukom crtani stripovi – i to vještom rukom crtača koji uživa u svom poslu, nasuprot suvremenim kompjuterskim stripovima i crtićima koji proizlaze iz velikih američkih i japanskih studija”,  ističe ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović.

Gastonova vizionarska svijest o problemima modernog života simbol je i današnjih ekoloških pokreta. Stoga je posjet ovoj izložbi – uistinu najbolji način da mu poželimo sretan rođendan!

Facebook Comments



Loading...
DIJELI