Rimski dani u Vinkovcima

Po riječima kustosa Arheološkog odjela Gradskog muzeja u Vinkovcima, Hrvoja Vulića, otac rimskih careva Valentinijana i Valensa i sam je bio rođen u Cibalama u četvrtom stoljeću

Ovogodišnji, sedmi po redu Rimski dani održat će se od 30. svibnja do 2. lipnja i bit će posvećeni životu Gracijana Starijeg, oca rimskih careva Valentinijana I. i Valensa, rođenih u Cibalama, rimskom naselju na tlu Vinkovaca i jedinih rimskih careva rođenih na tlu Hrvatske, najavljeno je u vinkovačkoj gradskoj upravi. 

Po riječima kustosa Arheološkog odjela Gradskog muzeja u Vinkovcima, Hrvoja Vulića, otac rimskih careva Valentinijana i Valensa i sam je bio rođen u Cibalama u četvrtom stoljeću i vremenom je postao jedan od časnika elitne vojne postrojbe “protectores domestici”, jedinice iz koje su se regrutirali budući najviši zapovjednici što je, kako je kazao Vulić zasigurno koristilo napretku njegovih sinova i njihovu usponu na hijerarhijskoj ljestvici rimskog društva sve do carskog položaja.

Vulić je također najavio kako će se osim neizostavnog defilea i borbi gladijatora, sajma rimskih proizvoda, i ove godine u sklopu Rimskih dana održati Vinkovački craft festival “Beeram domaće” dok će se posebna pozornost posvetiti rimskoj gastronomiji i spravljanju rimskih jela i slastica.

“Prošlogodišnji Rimski dani bili su više nego uspješni. Povratne informacije od posjetitelja i građana bile su odlične i sada nam je obveza nastaviti na tom tragu i ovu manifestaciju nadograditi još boljim sadržajima”, kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Po riječima direktorice Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martine Matković uz zabavne, ovogodišnji Rimski dani ponudit će i niz edukativnih sadržaja, radionica i predavanja kojima će biti cilj približiti život na tlu Vinkovaca u vrijeme Rima.

Glavna urednica Novosti Marija Gerovac najavila je održavanje koncerata Prljavog kazališta i Psihomodo popa 31. svibnja odnosno 1. lipnja, dok je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Gabrijel Šokičić kazao kako je cilj gradskih vlasti da Rimske dane podignu na razinu ne bi li Vinkovci postali prepoznatljivi i po njima kao što su po manifestaciji Vinkovačke jeseni.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI