RADE ŠERBEDŽIJA O FURLAN: Mira je bila božanstvena, sretan sam jer je dočekala da ponovno igra u svojoj domovini koju je obožavala, to je božanska pravda

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Smrt velike glumice Mire Furlan u petak ujutro je pogodila sve koji su voljeli i poznavali lik i djelo te popularne hrvatske glumice.

Glumica je preminula nakon duge bolesti u 66. godini,  a vijest je objavio J. Michael Straczynski, autor znanstveno-fantastične serije Babylon 5, u kojoj je Furlan glumila ambasadoricu Minbari Delenn.

U Hrvatsku se vratila 2002. godine, kada je glumila glavnu ulogu u predstavi koju je režirao Rade Šerbedžija kojeg smo nazvali kako bismo popričali o njegovim sjećanjima na ovu veliku glumicu.

“Ova vijest me probudila prije 15 minuta, zvali su me da mi objave. Nažalost, saznao sam prije nekoliko mjeseci da je Mira u vrlo teškoj zdravstvenoj situaciji, tako da nas je ta vijest tada već oborila s nogu. Bilo je malo šanse da preživi. Što reći? Iako to očekuješ. užasno je i teško. Mira je jedna božanstvena glumica i žena. Imao sam sreće s njom surađivati na televizijskim serijama i kazalištu te sam se uvjerio u njezin nevjerojatni talent i dobrotu. Bila je posebna, visoko obrazovana, inteligentna. Na neki način Lenka i ja samo osnovali kazalište Ulysses 2001. godine i zvali smo je na prvu godinu otvorenja da igra u kralju Learu, nije se usudila. U to vrijeme smo zajedno živjeli u Los Angelesu, bili smo obiteljski prijatelji s njom i Goranom. Ali, ohrabrena uspjehom kralja Leara sljedeće je godine pristala igrati glavnu ulogu u Euripidovoj Medeji u našem teatru. Bljesnula je velikim sjajem, no bojala se nekih loših energija, koje su dolazile iz nacionalističkih krugova iz Hrvatske, žutih štampi, ali i u ozbiljnim novinama su pisali gluposti. No, bila je ohrabrena jednodušnim ovacijama cijele Hrvatske zbog njezinog povrataka u kazalište u Hrvatsku. Mira je bila sretna zbog toga i ako postoji neka pravda, onda je to ta božanstvena pravda gdje se pokazala ta solidarnost ljudi koja ujedinjuje ljude, koja daje najbolje od njih i oni daju najbolje od sebe. Mira je dočekala da ponovno u svojoj domovini koju je voljela i obožavala, iz koje je nikla i odrasla i u koju je dolazila slobodno, igra u raznim projektima. Zbog toga sam sretan i mogu reći da se zaista radi o jednoj od najvećih glumica koju smo ikada imali u Hrvatskoj”, rekao nam je Šerbedžija.

Prisjeća se, kada je bila studentica igrala je malu ulogu u Hamletu, a on je tada igrao Hamleta. Svirala je flautu i uspostavila divan prijateljski odnos, kao izuzetnu je pamti još iz tog doba. S druge strane, radili su Horvatov Izbor, veliku seriju u kojoj su bili partneri, a najviše je pamti iz doba zajedničkog života u Los Angelesu, kada su se družili i bili kućni prijatelji, razgovarali i razmišljali, rekao nam je Rade Šerbedžija.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI