Rab film festival: Kultura ne može biti odgođena

Drugo izdanje festivala istraživačkoga filma, Rab Film Festival – RAFF 2020. održat će se 22. kolovoza, najavio je u četvrtak na konferenciji za medije direktor festivala Robert Tomić Zuber i poručio ‘kultura ne može i ne smije biti odgođena’.

Ovogodišnji RAFF ponudit će posve drukčije iskustvo i doživljaj filma pa će, u skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama, publika steći nezaboravno “kaich cinema iskustvo”, odnosno gledat će projekcije iz brodica (kaića), najavljeno je na konferenciji za novinare na Trgu slobode, tzv. rapskoj Pjaceti, a priopćila produkcija i promocija golden.hr.

Iskorak je to u turističkoj i kino ponudi grada Raba, Jadrana, a i Hrvatske, kažu organizatori koji su, uz pomoć sponzora i pokrovitelja, omogućili publici besplatno gledanje filmova.

Na konferenciji su govorili rapski gradonačelnik Nikola Grgurić, Katarina Ribarić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab i direktor festivala Robert Tomić Zuber. Izrazili su zadovoljstvo što je održan kontinuitet festivala.

U subotu navečer dva filma s ‘kaića’ u uvali Padova 1

Na festivalskom programu ovgodišnjega RAFF-a su dva filma igrani “Mater” i dokumentarni “Current Sea”.



Film “Mater” dugometražni je prvijenac nagrađivanog redatelja i scenarista Jure Pavlovića. Teška dalmatinska priča protkana humorom svjetsku je premijeru imala na prestižnom Tallinn Black Nights Film Festivalu krajem prošle godine, a film je prikazan i na beogradskom FEST-u, gdje je proglašen najboljim filmom u regiji.

Film “Current Sea” (“Sadašnje more”) redatelja Christophera Smitha prati istraživačkoga novinara Matta Blomberga koji udružuje snage s aktivistom za zaštitu mora Paulom Ferberom. Ribolovna područja u Kambodži, nekoć bogata ribom, postala su meta opasnih krivolovaca. U pokušaju da sačuvaju morsko dobro i živote nebrojenih stanovnika Kambodže, Blomberg i Ferber suočavaju se s ozbiljnom opasnošću i osobnim rizikom u borbi protiv zločinačkog ribolova.

Moto – Istina ne smije biti odgođena

Direktor festivala objasnio je da je njihov tim predvođen, dzajnericom Izvorkom Jurić, osmislio moto – “Istina ne može biti odgođena” koji ih je, istaknuo je, i vodio da ne odgode festival.

Tomić Zuber podsjetio je da su pripremili cijeli festival – glazbeni dio osmislio je Zoran Kekić, a filmski (osnovni) dio, selektori Lejla Dedić i Vladan Petkovićem, koji su se od 12 filmova odlučili za dva – “Current Sea”, koji će biti prikazan prije njegove svjetske premijere i “Mater” sa sjajnom Darijom Lorenci Flatz.

“Mislimo da se mora podržati kultura. Država bez kulture, bez filma je društvo kojemu ne smijemo težiti. To je poruka s Raba. Nadamo se da će epidemiološko okruženje biti jednako za sve”, poručio je direktor RAFF-a 2020.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI