Prvo izdanje poljskih filmova

U filmu, "Najbolji", Palkowski je odao počast sportašu koji je oduševio svijet, a u Poljskoj je do danas ostao gotovo nepoznat. "Fascinantna priča, puna strahovitog sportskog napora, spektakularnih padova i gotovo nevjerojatnih uspjeha inspirirana je životom Jerzyja Górskog,

Filmom “Eskadrila 303. Istinita priča” Denisa Delića, redatelja rođenog u Zagrebu, u utorak, 16. listopada u zagrebačkom kinu Grič otvara se prvo izdanje Festivala poljskih filmova Visla, koji će tijekom pet dana izbor recentnih poljskih filmova.

Delićev film, utemeljen na knjizi Arkadyja Fiedlera, prikazuje grupu poljskih pilota koji su sudjelovali u obrani Engleske od njemačkih zračnih napada za vrijeme Drugog svjetskog rata, a iako su najprije bili potcijenjivani ismijavani ušli su u legendu, te u okviru Kraljevskih zračnih snaga Velike Britanije (RAF) postali  elitna postrojba.

Među filmovima deset filmova odabranih za festival, koji će trajati do 20. listopada, su i dva uratka Lukasza Palkowskog, najavili su iz Veleposlanstva Republike Poljske u Republici Hrvatskoj.

 

Njegov film “Bogovi” životna je priča izvanrednog kardiokirurga Zbigniewa Relige i prve u Poljskoj transplantacije srca. “Kirurg, buntovnik, vizionar i genije, koji je za spašavanje ljudskog života bio spreman prevladati sve moguće prepreke, pa čak i izazvati Boga – takvog Religu upamtili su njegovi bliski i suradnici, te će ga takvog moći vidjeti i gledatelji”, napominje se u najavi.



 

U drugom filmu, “Najbolji”, Palkowski je odao počast sportašu koji je oduševio svijet, a u Poljskoj je do danas ostao gotovo nepoznat. “Fascinantna priča, puna strahovitog sportskog napora, spektakularnih padova i gotovo nevjerojatnih uspjeha inspirirana je životom Jerzyja Górskog, koji je završio utrku smrti te je postavio svjetski rekord na svjetskom prvenstvu u triatlonu”, dodaje se.

Prikazat će se i dugometražni prvijenac Jana P. Matuszynskog “Posljednja obitelj” o 28 godina života u Varšavi poljskog nadrealističkog slikara Zdzislava Beksinskog. Crnohumorna je to priča o snažnim obiteljskim vezama i skupini autsajdera koji žive u svom specifičnom svijetu, kao i o sukobu snova i kreativne osjetljivosti sa stvarnošću.

 

Film “Umjetnost ljubavi” Marie Sadowske prikazuje stvaranje istoimene knjige Michaline Wislocke koja je promijenila mnogo toga u Poljskoj – govori o seksualnoj revoluciji u verziji nekadašnje komunističke države i njezinoj autorici, poznatoj ginekologinji koja se godinam borila protiv konzervativnih običaja i cenzure.

 

U programu je i višestruko nagrađivana drama “Želim živjeti” Macieja Pieprzyce, inspirirana istinitim događajima o čovjeku s posebnim potrebama Mateuszu, koji unatoč teškoćama u komunikaciji s vanjskim svijetom i brojnim nedaćama dokazuje što sve može ostvariti snaga ljudskog duha.

Bit će tu i filmovi “Preokret” Borisa Lankosza, ocijenjen kao djelo “odabrane stilistike, suptilne ironije” koje spaja zanimljivo ispripovjedane priče s originalnim oblikom filma, te “Tvoj Vincent” Dorote Kobiele i Hugha Welchmana, dugometražna slikarska animacija.

Potonji se sastoji od 65 tisuća ručno naslikanih slika. U projektu je sudjelovalo 125 profesionalnih slikara iz cijeloga svijeta koji su oživjeli vipe od stotinu slika Vincenta van Gogha i tako prenijeli priču života i smrti jednog od najpoznatijih svjetskih slikara.

U okviru festivala prikazat će se i  romantična komedija “Planet samaca” u režiji Mitje Okorna o mladoj djevojci koja odluči sudjelovati u reality showu kako bi razotkrila pravo lice muškaraca koji flertuju na mreži i ismijavaju naivnost žena.

Za najmlađe je rezerviran obiteljsko-pustolovni film Marte Karwowske “Nevolje”, opisan kao “uzbudljiva i avanturistička priča o snazi istinskog prijateljstva koja će potaknuti mlade ljubitelje kina bez obzira na zemlju njihova prebivališta”.

Ovogodišnji Festival poljskih filmova poečeo je svoji  svjetsku turneju u travnju u Osijeku, nastavio u rujnu u Splitu, a do studenog će otići još u Uzbekistan, Tadžikistan, Rusiju, Azerbajdžan, Kazahstan, Kirgistan i Srbiju.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI