Proslava glazbene umjetnosti zbog novih okolnosti poprima snažnije značenje

Ovogodišnja zajednička proslava glazbene umjetnosti zbog okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 poprima novo snažnije značenje, ruši sve konvencionalne barijere i zbližava društvo jer – Glazba je zvonka radost, poručilo je Ministarstvo kulture za Svjetski dan glazbe.

Hrvatski su se glazbenici i ove godine pridružili obilježavanju Svjetskoga dana glazbe – manifestacije koja svakoga 21. lipnja okuplja glazbene izvođače svih žanrova, profesionalce i amatere kao i ljubitelje glazbene umjetnosti svih generacija diljem svijeta u zajedničkoj proslavi kojom slave glazbu, stoji u objavi Ministarstva kulture na njihovim interentskim stranicama u povodu obilježavanja Svjetskoga dana glazbe.

Glazba je zvonka radost!

U ovim posebnim kriznim vremenima obilježenim epidemijom bolesti COVID-19, kada je veliki dio glazbenih manifestacija bio odgođen ili otkazan, a društvo bilo primorano držati se na distanci, ovogodišnja zajednička proslava glazbene umjetnosti poprima novo snažnije značenje, ruši sve konvencionalne barijere, zbližava društvo te slavi ponovno pokretanje kulturnog života, istaknuto je u objavi.

Ministarstvo kulture zahvalilo je svim glazbenicima čiji kreativni duh stvaranja uvijek pronalazi put do svoje publike, za sve održane koncerte u improviziranim uvjetima iz vlastitih domova, online i uživo sa svojih balkona, na ulicama i parkovima, kojima su dijelili radost muziciranja tijekom najtežeg razdoblja koronavirusa želimo da nastave uspješno interpretirati i stvarati glazbena djela.

Jer, poručili su iz Ministarstva kulture – Glazba je zvonka radost!

Prva proslava Svjetskoga dana glazbe održana je u Parizu na ljetni solsticij 21. lipnja 1982. Ideja o Svjetskome danu glazbe začeta je pak 1976. u Francuskoj kada je američki glazbenik Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radijske postaje, predložio cjelonoćnu glazbenu proslavu prvoga dana ljetnoga suncostaja.



Njegovu ideju prihvatio je pet godina poslije tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva je proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival glazbe) održana 21. lipnja 1982. u Parizu.

Od tada do danas glazbeni su se susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih glazbenika povodom Svjetskoga dana glazbe i prvoga dana ljeta počeli organizirati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima. U mnogim afričkim državama taj dan je proglašen i za nacionalni praznik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI