PRONAĐENA MINIJATURNA ZLATNA BIBLIJA! Jedinstveni artefakt dugačak je tek 1,5 centimetar, a star je 600 godina

Minijaturnu zlatnu Bibliju pronašla je medicinska sestra Buffy Bailey iz Lancestera dok je uz pomoć detektora metala sa suprugom Ianom pretraživala poljoprivredno zemljište u blizini Yorka. Pretpostavlja se da je vrijedna Biblija nekoć možda bila u vlasništvu srednjovjekovnog aristokrata ili kraljevske obitelji.

“Predmet star 600 godina i dugačak tek 1,5 cm, mogao bi vrijediti više od 100 tisuća funti”, rekla je Buffy Bailey.

Stručnjak ga je nazvao jedinstvenim artefaktom koji je vjerojatno bio u posjedu vrlo bogate osobe.

Bailey je sa suprugom istraživala York jer im je, kako je rekla, “dobro poznata bogata povijest tog dijela Engleske”. Za to su dobili dopuštenje vlasnika zemljišta.

“Iskopala sam nekih 13 cm i otkrila zlatni predmet. U tom trenutku nisam mislila da je riječ o nečemu tako posebnom. To sam shvatila tek pošto sam ga pomno očistila od zemlje. Težak i sjajan predmet, nevjerojatno lijep i vjerojatno zlatan”, istaknula je Bailey.



Minijaturna Biblija teži samo 5 grama, a izrađena je od 22 ili 24-karatnog zlata. Vjeruje se da potječe iz 15. stoljeća.

Na njoj su izrezbareni likovi svetog Leonarda i svete Margarete, zaštitnika porođaja i vjerojatno su korišteni kao predmet koji je vlasnicu štitio za vrijeme trudnoće i porođaja.

Minijaturna Biblija pronađena je na zemljištu nedaleko od posjeda koji je nekada pripadao Richardu III. (1483.-1485.), a stručnjaci nagađaju da je možda bila vlasništvo njegove rodbine ili njegove supruge Anne Neville.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI