Preporuke za održavanje umjetničkih izvedbi i kulturnih programa

Foto: Cropix

Hrvatski zavod za javno zdravstvo – HZJZ radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom objavio je preporuke za održavanje umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija uz fizički razmak između publike, izvođača i osoblja te reguliran ulazak i izlazak posjetitelja.

Uz preporuke o pojačanoj osobnoj higijeni i postavljanju dozatora s dezinficijenosom i dezinfekciji ruku, HZJZ preporučuje održavanje fizičkog razmaka između publike, izvođača i osoblja od 1,5 metra, odnosno 2 metra između pjevača i puhača te 4 metra između publike i izvođača na sceni.

Korištenje maski preporučuje se za sve osim izvođača u trenutku izvedbe, a osoblje i izvođači prije dolaska na posao, odnosno izvedbu moraju izmjeriti tjelesnu temperaturu.

Isto tako, za svaku izvedbu preporučuje se vođenje evidencije osoba koje sudjeluju.

HZJZ preporučuje, ako za to postoji mogućnost, održavanje umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija na otvorenom.



Sva sjedeća i stajaća mjesta moraju biti udaljena najmanje 1,5 metar te ih je potrebno unaprijed označiti i ograničiti ulazak najviše onoliko posjetitelja koliko ima označenih mjesta. Broj posjetitelja organizator određuje sukladno veličini prostora i vrsti događaja, a u slučaju organizacije događaja s većim brojem sudionika zatražit će odobrenje Ministarstva kulture, koje će po potrebi konzultirati HZJZ.

HZJZ preporučuje da posjetitelji ulaze jedan po jedan s razmakom od najmanje 1,5 m i to tako da prvi zauzima najudaljenije mjesto u gledalištu.. Na isti način treba organizirati i izlazak, tako da prvi izlazi posjetitelj najbliže izlazu.

Izlazak izvođača treba regulirati poštujući mjere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, uz izbjegavanje susreta s publikom.

Izvedbe bi se trebale održavati sukladno evidenciji s točno navedenim izvođačima i osobljem te se preporučuje izbjegavanje fizičkog kontakta, a za izvedbe na kojima je nemoguće održavati fizičku distancu, preporučuje se da u njima sudjeluju uvijek iste osobe. Rekvizite je nakon izvedbe potrebno dezinficirati, a presvlačenje i tuširanje trebalo bi se obaviti u što kraćem vremenu.

Preporučuje se omogućavanje i poticanje internetske prodaje ulaznica, a u slučaju potrebe za blagajnama preporučuje se postavljanje pregrade između blagajnika i posjetitelja te osiguravanje beskontaktnog plaćanja. Blagajnicima i osobama koje poništavaju ulaznice preporučuje se nošenje maski i rukavica.

Prostor gdje se održava izvedba prozračuje se najmanje dvaput na dan, minimalno pola sata prije i poslije programa. Preporučuje s eda klimatizacijski uređaji budu izvan uporabe gdje god je moguće.

Prije i poslije svake izvedbe, a najmanje dvaput na dan treba dezinficirati sve površine koje se dodiruju, a pri planiranju rasporeda potrebno je osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak posjetitelja i izvođača. U slučaju dva uzastopna događaja treba omogućiti dovoljno vremena za dezinfekciju prostora.

HZJZ napominje da se ove preporuke ne odnose na multipleks kina u trgovačkim centrima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI