Premijera dokumentarnog filma ‘Heroji se ne zaboravljaju’ o heroju Pearl Harboura Petru Tomiću

U dvorani Doma HV “Zvonimir” u petak 7.12., na dan obljetnice japanskog napada na Pearl Harbor, premijerno je prikazan dokumentarni film HRT-a o američkom junaku hrvatskog porijekla pod nazivom “Heroji se ne zaboravljaju”, priopćio je MORH

Redatelj filma je Ištvan Filaković, scenaristi su Vladimir Brnardić i Nenad Bach, direktor fotografije Dražen Lipka, montažer Mladen Radaković, glazbu je skladao Nenad Bach, a pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog original je snimio Simfonijski orkestar HRT-a, koji je nastupio i na premijeri pod ravnanjem Olje Dešića.

Svečanoj premijeri filma prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović, državna tajnica Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država W. Robert Kohorst, vojni izaslanika SAD-a brigadir Robert Mathers, autori filma, članovi obitelji Tomić i ostali.

Posebni gost bio je i umirovljeni američki kontra-admiral Robert Lunney koji je pronašao potomke Petra Hercega u Prologu u Hercegovini.

Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio se svima koji su prepoznali važnost očuvanja sjećanja i istine o junačkim djelima hrvatskog heroja: “Petar Tomić svojim junačkim činom pokazao je svoju posvećenost vojnom pozivu, odanost svojim suborcima ali i potvrdio kako su istinska hrabrost i odlučnost prepoznatljive vrline koje su obilježile povijest hrvatskog vojnika i čovjeka. Sve te vrednote nastojimo graditi i razvijati danas u okviru pobjedničke hrvatske vojske.”



Istaknuo je kako mu je iznimno drago što su premijeri filma prisustvovali kadeti Hrvatskog vojnog učilišta koji na primjeru Petra Tomića mogu pronaći inspiraciju za buduće djelovanje u hrvatskoj vojsci no i primjer i poruka svima nama kako trebamo biti odlučni u pronalasku svih naših nestalih i žrtava Domovinskog rata: “Kao država koja je u svojoj nedavnoj prošlosti osjetila što su gubitci i ratna stradavanja, s posebnim pijetetom gledamo na svaki ovakav herojski čin, a posebno smo ponosni kada je riječ o našem čovjeku.”

Veleposlanik SAD-a Robert Kohorst čestitao je autorima filma te iskazao iznimnu zahvalnost organizatorima događanja. Tragediju Pearl Harbora usporedio je s tragedijom Vukovara, čijoj je obljetnici stradavanja i sam nedavno prisustvovao: “Kao i na Vukovar, mi gledamo na Pearl Harbor kao tragediju i žalimo izgubljene, ali također slavimo one koji su pokazali nevjerojatnu hrabrost tijekom ovih tragičnih događaja. S ponosom i SAD-a i Hrvatske sada možemo slaviti heroja Petra Tomića.”

Umirovljeni kontra-admiral Robert Lunney u svom se govoru prisjetio kako je tekla potraga za porijeklom hrvatskog heroja. Istaknuo je kako je uspješna potraga rezultat zajedničkog rada te pomoći brojnih hrvatskih prijatelja. “Važno je da svi prepoznajemo dijeljene vrijednosti i tradicije između Amerike i Hrvatske i sjetimo se da smo čvrsti saveznici u pogledu obrane i sigurnosti”, zaključna je poruka kontra-admirala.

U središtu radnje filma herojski je čin Petra Hercega Tomića i kasnija potraga za njegovim potomcima. Među prvim žrtvama iznenadnog japanskog napada na Pearl Harbour 7.12.1941., kojim je počeo Drugi svjetski rat na Pacifiku, bio je američki bojni brod Utah.

Hrvat Petar Herceg Tomić tog je dana po cijenu vlastita života spasio veliki dio posade od sigurne smrti. Za svoj junački čin, u kojem je izgubio život, 1942. posmrtno je odlikovan najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost Kongresnom medaljom časti. On je jedan od ukupno petnaest pripadnika američke mornarice kojima je to najviše odlikovanje dodijeljeno za izuzetnu hrabrost prilikom japanskoga napada na Pearl Harbor.

Poslije šest i pol desetljeća jedna od rijetkih neuručenih Medalja časti dodijeljena je obitelji Petra Hercega na palubi najvećeg nosača zrakoplova američke ratne mornarice Enterprise usidrenim 2006. pred Splitom.

morh

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI