Premijer Plenković uputio sućut obitelji Vatroslava Mimice

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković uputio je sućut obitelji istaknutoga filmskog redatelja, scenarista i producenta Vatroslava Mimice, koji je umro u subotu u 97. godini u Zagrebu, priopćeno je u nedjelju iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

“Poštovana obitelji Mimica, sa žalošću sam primio vijest o smrti Vatroslava Mimice, filmskoga redatelja, scenarista i producenta, doajena i istinskoga velikana hrvatske kinematografije. Pamtit ćemo njegovu posvećenost profesiji i njegova remek-djela za koja je primio brojne ugledne svjetske i domaće nagrade”, stoji u poruci premijera Plenkovića obitelji Mimica.

U svom je radu, naglašava premijer, Vatroslav Mimica nepogrešivo detektirao položaj čovjeka u suvremenom svijetu, njegove egzistencijalne probleme, ističući neumorno apsurdnosti rata i uništavanja te protiveći se nepravdama i nasilju.

“Molim vas da, u ime hrvatske Vlade i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti”, poručio je obitelji preminuloga Mimice predsjednik hrvatske Vlade.

Doajen hrvatskog filma, filmski redatelj, scenarist i producent, Vatroslav Mimica umro je u subotu u Zagrebu u 97. godini.



Mimica je rođen 1923. u Omišu. Hrvatska kinematografija pamtit će ga po igranim remek djelima poput “Prometeja s otoka Viševice”, međunarodno priznatom filmu “Kaja, ubit ću te”, “Ponedjeljak ili utorak”, “Događaj”, pa sve do “Seljačke bune” i “Banovića Strahinje”. Vatroslav Mimica dobio je niz domaćim i međunarodnih priznanja za svoj umjetnički rad na području kinematografije, među kojima Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo (1986).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI