Predstavljen projekt ‘Teslino novo ruho – Muzej znanosti i tehnike za 21. stoljeće’ vrijedan

screenshot

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla na konferenciji za novinare predstavljeni su rezultati projekta Teslino novo ruho – Muzej znanosti i tehnike za 21. stoljeće. Ovaj je projekt jako dobar početak obnove TMNT-a kao  prepoznatljivg mjesta u Zagrebu.

“Moje čestitke cijelom projektnom timu na uspješno odrađenom poslu”, poručila je okupljenima Mirjana Zubak, pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije Grada Zagreba, partnera u ovom projektu.

Veljko Mihalić iz Gradskog odjela za kulturu, naglasio je kako će ova perjanica zagrebačke muzejske ponude dodatno obogatiti i ukupnu kulturnu ponudu te se uključiti se u društveni razvoj grada. Ovim nas projektom čeka novi muzej koji će nas uvezi u potpuno digitalizirano 21. stoljeće, poručio je.

Ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla i voditeljica projektnog tima Markita Franulić predstavila je ovaj dvogodišnji projekt, a o rezultatima projekta govorili su projektanti i dizajneri Azra Suljić, dipl. ing. arh., Zdravko Krasić, dipl. ing. arh., i Dora Bilić, dipl. dizajner.

U Teslinom novom ruhu krovni narativ stalnog postava nose hrvatski velikani iz područja znanosti i tehnologije pod radnim nazivom „TMNT – znanost i tehnologija s ljudskim licem“. Individualni doprinosi hrvatskih znanstvenika, izumitelja i genija bit će postavljeni u širi europski i svjetski kontekst uz poruku: Hrvatska, mala europska zemlja, iznjedrila je velikane koji su dali značajne doprinose razvoju europske i svjetske tehnike i znanosti.



Teslino novo ruho – Muzej znanosti i tehnike za 21. stoljeće projekt je obnove kulturne baštine koji je sufinancirala Europska unija bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna je vrijednost projekta 3.406.446,75 kuna, od čega je 3,222.213,75 prihvatljivi trošak. U obliku bespovratne potpore iz Europskog fonda za regionalni razvoj projektu je dodijeljeno 2,577.770,99 kuna, a sa 644.442,75 kuna u financiranju sudjeluje Tehnički muzej Nikola Tesla. Trajanje projekta: 2. listopada 2017. – 2. prosinca 2019. godine.

Cjelovita programska dokumentacija izrađena u prvoj fazi projekta ujedno će Muzeju poslužiti za prijavu na natječaj za financiranje realizacije projekta, a vrijednost ove investicije procjenuje se na oko 10 milijuna eura. Dokumentacija obuhvaća muzeološki elaborat odnosno program uvođenja novih sadržaja i njihovu razradu, konzervatorski elaborat kompleksa Tehničkog muzeja Nikola Tesla kao kulturnog dobra, projektnu dokumentaciju – snimak postojećeg stanja, idejno rješenje, idejni projekt, geodetski i geotehnički elaborat, glavni projekt, izvedbeni projekt s troškovnicima, idejni projekt postava, izvedbeni projekt postava s troškovnikom. Tu su još i studija izvodljivosti s analizom troškova te marketinški plan i komunikacijska strategija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI