Predstavljanje umjetnosti u javnom prostoru

Knjiga je posvećena kulturnim i umjetničkim praksama koje uspostavljaju nove modele aktivnog sudjelovanja u stvaranju i mijenjanju kako urbane kulture tako i samog urbanog prostora s ciljem njegova slojevitijeg shvaćanja i korištenja

Predstavljanje knjige ‘Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru’, autorice Sandre Uskoković, održat će se u četvrtak, 28. ožujka, u 19 sati, u Galeriji umjetnina Split.

O knjizi će, uz samu autoricu, govoriti Dalibor Prančević, povjesničar umjetnosti i docent na Filozofskom fakultetu Split, Igor Ružić, kazališni kritičar, Boris Bakal, umjetnik i voditelj multimedijalne organizacije Bacači Sjenki iz Zagreba, te Petar Grimani, splitski umjetnik.

Knjiga je posvećena kulturnim i umjetničkim praksama koje uspostavljaju nove modele aktivnog sudjelovanja u stvaranju i mijenjanju kako urbane kulture tako i samog urbanog prostora s ciljem njegova slojevitijeg shvaćanja i korištenja. Kritička studija monografskog tipa na temu opstojnosti i spoznajnih potencijala umjetničkih intervencija u javnom prostoru grada, tematski je aktualna u ovo vrijeme krize i kritičkog preispitivanja praksi stvaranja grada u domeni javnog prostora.

Djelo je izvoran i značajan doprinos razvoju znanosti jer obuhvaća tematski raspon koji do sada nije bio znanstveno sakupljen i obrađen u nacionalnim okvirima, a rijetka su izdanja ovoga tipa i u međunarodnoj znanstvenoj i stručnoj sredini. Iznimno je važna prisutnost i značajno djelovanje umjetnika i umjetničkih skupina posvećenih alternativnim načinima shvaćanja i korištenja javnog prostora u Hrvatskoj. Autorica tako svoje teze potkrepljuje konkretnim primjerima umjetničkih i aktivističkih udruga i umjetnika koji na njima svojstven način umjetničkog djelovanja upozoravaju na važnost interakcije umjetnosti i prostora, ali i na pitanje njegove održivosti i funkcionalnosti.

Knjiga je namijenjena znanstvenoj, ali i veoma širokoj kulturnoj javnosti zainteresiranoj za život i budućnost suvremenih gradova i veliki je doprinos relativno malobrojnoj literaturi posvećenoj aktualnim prostornim studijama i suvremenoj estetičkoj teoriji objavljenoj kod nas.



Sandra Uskokovć rođena je 1971. u Dubrovniku. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Zagreb – Odsjek za povijest umjetnosti. Radila je kao istraživač i stipendist u ICCROM, Rim (2003) i UNESCO, Pariz (2005-2006). Magistrirala je na George Washington University, Washington, DC (2004). Doktorirala je 2010.godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku za povijest umjetnosti.

Izvanredni je profesor na Sveučilištu Dubrovnik, Odjel za umjetnost i restauraciju. Svoje interese za likovno i literarno objedinjuje pišući članke i recenzije za niz domaćih i stranih časopisa. Sudionica je brojnih međunarodnih stručnih konferencija i simpozija u SAD-u, Kanadi, Aziji i Europi, i dobitnica prestižnih međunarodnih nagrada. Objavila je knjige Moderna arhitektura Dubrovnika kao kulturna baština (Izdanja Antibarbarus, Zagreb, 2009), Suvremena arhitektura u povijesnom ambijentu, Uvažavanje ili ignoriranje konteksta? (Izdanja Antibarbarus, Zagreb, 2013) I Lovro Perković – Estetika prostora I senziblitet konteksta (Exlibris d.o.o., Zagreb, 2015).

Njeno područje istraživačkog interesa obuhvaća: umjetničku kritiku, vizualnu kulturu i suvremene umjetničke prakse, kritičke baštinske studije i arhitekturu.

Predstavljanje u Splitu zajednički organiziraju Galerija umjetnina Split i udruga Mavena.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI