Predstava “Gulliver” Žar ptice najbolja

Razvoj ekološke svijesti i propitivanje našega mjesta na planetu Zemlji ujedno je bila jedna od tema ovogodišnjeg festivala, koji je od 24. do 28. travnja pod krilaticom "Nek nam Zemlja svima bude dom" predstavio u Zagrebu devet predstava iz Hrvatske, Austrije, Gruzije i Ugande

Predstava ‘Gulliver’ zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptice proglašena je u nedjelju u Zagrebu najboljom predstavom 19. Naj, naj, naj festivala ponajboljih recentnih ostvarenja kazališta za djecu iz Hrvatske i svijeta, a uz sedam festivalskih nagrada, ove godine dodijeljena je i posebna nagrada za teatarski doprinos razvoju ekološke svijesti kod djece.

Razvoj ekološke svijesti i propitivanje našega mjesta na planetu Zemlji ujedno je bila jedna od tema ovogodišnjeg festivala, koji je od 24. do 28. travnja pod krilaticom “Nek nam Zemlja svima bude dom” predstavio u Zagrebu devet predstava iz Hrvatske, Austrije, Gruzije i Ugande.

Odabrane predstave svaka na svoj način pružile su pogled na društvene, ekološke, kulturne i socijalne probleme današnjice, s fokusom na razvijanje tolerancije na različitost, prihvaćanje drugih i drugačijih, te poticanje pozitivnih strasti kao što su ljubav, empatija i prijateljstvo.

Na svečanoj dodjeli u nedjelju u Žar ptici nagrađenima je uvodno čestitao ravnatelj organizatora, GK Žar ptice, Drago Utješanović. Izrazio je zadovoljstvo predstavama koje su činile ovogodišnji festivalski program, posebno se osvrnuvši na dolazak kazališne trupe iz Ugande, kao prvog gostovanja jednog afričkog kazališta u 19 godina održavanja festivala.

“To je jedan veliki uspjeh svih nas u Žar ptici. Bila je to jedna naša privatna borba jer smo htjeli – svim granicama, svim vizama i ambasadama ovoga svijeta usprkos – dovesti te ljude, jer to je i smisao ovakvih festivala”, rekao je.



Nakon devet odgledanih predstava u konkurenciji, stručni žiri u sastavu dramaturginja Željka Udovičić Pleština kao predsjednica, te kao članovi, kazališna redateljica Slađana Kilibarda i novinarka Gea Vlahović, dodijelio je Zlatne Žar ptice u sedam kategorija.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je predstavi “Gulliver” GK Žar ptice u režiji Saše Božića i Ksenije Zec, glumački i izvedbeno maštovitoj inscenaciji začudnog svijeta poznate priče koja na zanimljiv i djeci pristupačan način progovara o potrebi razumijevanja drugih i drugačijih. Za vizualni identitet predstave Ana Savić Gecan nagrađena je Nagradom za najbolju scenografiju i kostimografiju.

Nagrada za najbolju režiju ove je godine pripala Anici Tomić za predstavu “Moj razred 2.B” Gradskog kazališta lutaka Split, a Ana Marija Veselčić i Katarina Romac podijelile su Nagradu na najbolju glumicu za uloge Ane i Luce u toj predstavi. “Moj razred 2.B” zaigrana je posveta splitskome djetinjstvu u 80-im godinama prošloga stoljeća, priča o odrastanju, prijateljstvu, dječjim veseljima i nadanjima, koja ne zaobilazi ni teške teme suočavanja s gubitkom i boli te nepravde među vršnjacima.

Dramaturgiju potpisuje Jelena Kovačić, koja je nagrađena Nagradom za najbolju dramaturgiju u toj i predstavi “Preko sedam mora, preko sedam gora” Kazališne družine Pinklec iz Čakovca, koja kroz priču o bliskoistočnoj djevojčici koju rat natjera u izbjeglištvo tematizira život djece čija su djetinjstva prekinuta ratom, s naglaskom na važnost tolerancije, humanosti i empatije za razvoj boljeg društva budućnosti u kojemu Zemlja podjednako pripada svim svojim stanovnicima.

Najboljim glumcem festivala proglašen je Nika Nanitashvili, za ulogu Buhe u predstavi “Buha i mrav” Državnog kazališta za mlade Nodar Dumbadze iz Tbilisija u Gruziji, lutkarsko-glumačkoj inscenaciji prijateljstva među živim bićima.

Nagrada za najbolji dramski tekst dodijeljena je Ani Prolić za tekst predstave “Nikomu pravo” u produkciji Kazališta lutaka Zadar, koja po motivima narodne predaje problematizira stalno stvaranje kompromisa prema okolini i društvu, zatomljujući vlastitu osobnost i identitet.

Posebna nagrada kazalištu iz Ugande za predstavu “Plastika”

Nadovezujući se na jednu od središnjih tema festivala, a to je zaštita planeta Zemlje, ove je godine dodijeljena i Posebna nagrada za razigrani teatarski pristup u razvoju ekološke svijesti kod djece, Blac Anthem Teatru iz Kampale, Uganda, za predstavu “Plastika”, koja kroz pjesmu, ples i pokret problematizira ekološku temu rasprostranjenosti plastike u moru i na tlu. U sklopu festivalskoga programa, predstava je izvedena i na Zrinjevcu, kao dio obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Nagradu je primila Linda Nabasa, koautorica i glumica u predstavi. Zahvalila je organizatorima na pozivu, istaknuvši kako je doći u Hrvatsku iz Ugande već samo po sebi bila velika avantura puna prepreka. “Puno nam znači što se vraćamo s tom nagradom”, rekla je.

“Zahvaljujem svoj djeci koja su nas došla gledati i njihovim roditeljima koji su ih doveli, jer oni su ti koji stvaraju kazalište za djecu time što svoju djecu dovode u kazalište. Zajedničkim stvaranjem umjetnosti, već i samim time što smo došli ovdje i dobili priliku vidjeti sve divne produkcije prikazane na festivalu, mi zajedno stvaramo budućnost u kojoj neće biti granica niti ograničenja ni za koga od nas”, poručila je Nabasa.

Festival, osnovan 2001. s namjerom da djeci Zagreba daruje najbolje predstave za vrijeme školskih praznika, u proteklih 18 godina godina postao je renomirana proljetna kazališna manifestacija glavnoga grada. Sve su predstave besplatne, a ove godine pogledalo ih je oko dvije tisuće posjetitelja.

Nakon svečanog proglašenja i dodjele nagrada, domaćin GK Žar ptica izveo je predstavu “Plava boja snijega” redatelja Lea Katunarića

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI