Ponovo otvoren stalni postav narodnih nošnji Hrvatske u Etnografskom muzeju

Etnografski muzej ponovno je za javnost otvorio stalni postav narodnih nošnji Hrvatske oštećen u potresu u ožujku, a koji je obogaćen vrijednim primjercima tradicijskih glazbala, pokladnim maskama strašnih buša iz Baranje, zvončara s područja Kastavštine i maskom dida iz Trilja.

Stalni postav narodnih nošnji Hrvatske obogaćen je tako tradicijskim glazbalama koja predstavljaju vrijedne primjerke narodnoga glazbenog stvaralaštva, a glazbala su izrađena i ukrašena različitim metodama i tehnikama, svirana su u raznim društvenim kontekstima, priopćio je u četvrtak Etnografski muzej u Zagrebu.

Kako je istaknuto, posjetitelji sada mogu vidjeti i pastirska svirala, glazbala koja su se koristila u raznim ophodima i običajima, tijekom svečanih prilika kao i glazbala koja su prodrla u urbane sredine, poput tambura.

Stalni postav obogaćen je i pokladnim maskama strašnih buša iz Baranje, zvončara s područja Kastavštine, maskom dida iz Trilja. Uz interijer seoske kuće iz sjeverozapadne Hrvatske mogu se razgledati i predmeti za pripremu hrane te kuhinjski inventar.

Ljetni kamp ‘U muzejskom hladu III’

Nakon dva uspješna muzejska kampa, a potaknut interesom najmlađih, Etnografski muzej organizira i treći ljetni kamp “U muzejskom hladu III.” Kako je objašnjeno, riječ je o četverodnevnoj radionici što će se održati od 21. do 24. srpnja u vremenu od 11 do 13 sati, a na kojoj će djeca moći naučiti stare igre i brojalice, izraditi vlastiti rekvizit za igru, vidjeti izložbe muzeja, kao i štošta drugo.



Stalni postav narodnih nošnji Hrvatske poslužit će im kao inspiracija za izradu tkanih ukrasa, a djeca će se upoznati i sa stalnim postavom izvaneuropskih kultura, vidjeti zanimljive predmete i čuti priče koje su u njemu skrivene. Izradit će vlastiti origami, vidjeti izložbu “Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave”, a mnogobrojne kape, marame, šeširi pomoći će dječjoj mašti da uz pomoć iglice i vune naprave filcani ukras za vlastito pokrivalo za glavu.

Kampovi su za djecu od 7 do 12 godina, cijena programa je 100 kuna po kampu/djetetu i uključuje ulaznicu u muzej, vodstvo kroz stalni postav i izložbu “Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave”, te sav potreban materijal za radionice.

Program će se se održati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Broj sudionika je ograničen, a prijave se primaju na [email protected].

Facebook Comments

Loading...
DIJELI