Počeo dječji Orašar escape room u Muzeju za umjetnost i obrt

screenshot/jutarnji.hr

Od 6. prosinca pa sve do 12. siječnja 2020. godine u Muzeju za umjetnost i obrt trajat će zabava uz tematski dječji Orašar Escape Room sa scenografijom planetarno popularnog baleta. Riječ je o prikazu najljepših scena iz baleta Orašar uz posebno osmišljen dječji Orašar Escape Room u kojem djeca rješavajući zadatke vezane uz balet „Orašar“ pronalaze put do Lidl škrinjice slatkiša.

Prvi posjetioci adventske čarolije i muzejske inačice popularne igre Escape Room bili su učenici OŠ Ivana Gundulića i Izidora Kršnjavoga iz Zagreba koje su kroz igru proveli Vesna Ledić autorica projekta, Marta Kuliš Aralica, muzejska pedagoginja, te gospođa Kruna Josimović iz Dječjeg Escape Rooma s kojom je u suradnji osmišljen scenarij.
Prolazeći kroz bajkovitu čaroliju božićnih blagdana uz najljepše scene iz baleta Orašar poput Badnje večeri, Klarine sobe, borbe Kralja miševa i Orašara, Snježnog kraljevstva i Kraljevstva slatkiša, posjetitelji će izbliza uživati u raskošnoj scenografiji i baletnim kostimima. Za scenografiju su pomno odabrani predmeti iz fundusa Muzeja poput namještaja, lustera, porculana, kućice za lutke, te atraktivne starinske saonice. Baletni kostimi potječu iz donacije baletnog umjetnika Yelka Yureshe koja je danas pohranjena u fundusu Muzeja kao i iz Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

U prikazu pojedinih scena iz baleta Orašar Muzej koristi vrhunske predmete primijenjene umjetnosti iz svog fundusa te na taj način posjetiteljima omogućuje drugačiji doživljaj božićne atmosfere topline doma, povratak u dječji svijet mašte i uživanje u vrhunskim baletnim kostimima izbliza. Odabrani predmeti nisu dio Stalnog postava Muzeja pa je ovo jedinstvena prilika da ih se vidi tijekom Adventa u MUO.
Za svu djecu koja će sudjelovati u igri u Orašar Escape Room u MUO osigurani su slatkiši za koje se pobrinuo Lidl Hrvatska, a za mališane koji još ne mogu u Escape Room bit će organizirane kreativne radionice kao i kutak za čitanje slikovnica i igranje igre pamćenja s likovima iz baleta Orašar.

screenshot/vecernji.hr

Autorica projekta je Vesna Ledić, autorica postava dr.sc. Irma Huić, a autorica scenarija za Orašar Escape Room je Kruna Josimović. Dizajn vizualnog identiteta potpisuje Studio Šesnić i Turković.

Voditeljica edukativno – kreativnog programa je muzejska pedagoginja Marta Kuliš Aralica.
Program je realiziran uz potporu Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH, Turističke zajednice grada Zagreba, te partnera MUO Croatia Osiguranje i sponzora Igepa Group.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI