Počela izrada umjetničke instalacije Smiljana Radića i Marcele Coree

Foto: Cropix

Počela je izrada umjetničke instalacije “Kapi” međunarodno priznatog arhitekata, Čileanca hrvatskog porijekla Smiljana Radića i njegove partnerice, čileanske kiparice Marcele Corree, koja će se postaviti na visoravnima iznad Baške na Krku, u sklopu programskog pravca Lungomare Art Europske prijestolnice kulture, doznaje se iz Rijeka 2020.

Ova umjetnička instalacija postavlja se u blizini mrgara, odnosno zidova i građevina od suhozida Ljubimer. Mrgari na brdima iznad Baške nekad su korišteni za ograničavanje kretanja stada ovaca te za zaštitu uzgojenih biljaka od vremenskih uvjeta, posebno bure.

Prostor iznad Baške, koji je već sad atraktivan i poznat turistima kroz označene planinarske staze, bit će oplemenjen ovom instalacijom koja će na mrgare staviti dodatni naglasak, ujedno poštujući njihove vrijednosti i strukturu, ne dominirajući nad njima oblikovanjem ili materijalima, navodi se u priopćenju Rijeka 2020.

Postavljanje instalacije “Kapi” bilo je predviđeno za listopad ove godine, ali je u suradnji s hrvatskom tvrtkom Bokart iz Dugog Sela, izrada umjetničke instalacije već počela. Do Baške će instalacija stići kamionom te će se potom helikopterom transportirati do Ljubimera.

Trenutno se stvara kalup i model po kojima će se taliti staklo, a slijedi niz završnih obrada kako bi se dobio konačan oblik. To su dvije velike staklene kugle promjera 60 centimetara. Taljeno staklo mora se sušiti nekoliko mjeseci. Uz RIJEKU 2020, glavni partneri u postavljanju umjetničke instalacije Kapi su Općina Baška i Turistička zajednica općine Baška.



U programu Lungomare Art suvremena umjetnost u obliku umjetničkih skulptura i instalacija izlazi iz muzeja i susreće se s devet lokalnih zajednica u javnom prostoru, formirajući novi trajni kulturno-umjetničko-turistički put. Radovi će se od travnja, osim iznad Baške na Krku, postaviti u Brseču, Lovranskoj Dragi, Voloskom, na ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na Pećinama, na plaži Svežanj u Kostreni, zatim u Loparu na Rabu i na Veloj rivi u Malom Lošinju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI