Na vrijeme se pripremite za početak sezone.
Sastojci:
5 kg svježih smokava
250 g šećera
1 vanilin šećer
150 g meda
naribana korica triju naranača
2 žličice cimeta u prahu (po želji)
1 žličica limunske kiseline u prahu
Priprema:
Na laganoj vatri rastopite šećer dok ne dobije zlatnožutu boju, a zatim dodajte med.
Smokve izrezane na četvrtine dodajte u smjesu šećera i meda i nastavite ih kuhati na laganoj vatri 90 minuta.
Kada dobijete kašastu smjesu, dodajte naribanu koricu naranče, cimet, vanilin šećer i limunsku kiselinu. Sve zajedno kuhajte još 30-ak minuta.
Dok se pekmez kuha, pripremite čiste staklenke za punjenje. Temeljno ih operite, osušite i stavite u pećnicu 15 minuta na 120 stupnjeva radi dezinfekcije.
Pekmez polako ulijte u vruće staklenke, dobro zatvorite i okrenite teglice naopako na nekoliko minuta, a zatim ih vratite u normalan položaj i ostavite da se ohlade.