Otvoreno 20. Osječko ljeto kulture

Projekcijom dokumentarnog filma ’20. godina Osječkog ljeta kulture’ u režiji Borisa Šepera te koncertom Rade Šerbedžije i ‘Zapadnog kolodvora’ u ponedjeljak je na osječkom Trgu Vatroslava Lisinskog otvoreno 20. ‘Osječko ljeto kulture’.

Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš na otvorenju je zahvalila svima koji su proteklih 20. godina gradili Osječko ljeto kulture, “svim ustanovama u kulturi i pojedincima, umjetnicima i svima koji su dali svoje vrijeme, znanje, iskustvo, kreativnosti i entuzijazam u stvaranju ovako lijepe priče o gradu Osijeku, te vjernoj publici koja živi kulturu u Osijeku”.

S obzirom na to da se jubilarni 20. Osječko ljeto kulture održava u okolnostima epidemije koronavirusa, Gamoš je kazala kako se organizatori strogo pridržavaju svih uputa epidemiologa.

U parteru i na tribini drži se propisani razmak, na ulazu se provodi dezinfekcija ruku, svatko od posjetitelja dobit će zaštitnu masku, i iznimno ozbiljno smo shvatili svoju odgovornost kao organizatori, istaknula je Gamoš.

46 programa 

Redatelj filma Boris Šeper pojasnio je kako autori nisu htjeli napraviti samo klasični presjek predstava i događanja u proteklih 20. godina, već su napravili film koji pokazuje zašto je Osječko ljeto kuture bitno za razvoj kulture na ovome području, i koliko utječe na kulturu općenito u Hrvatskoj.



Istaknuo je kako su u filmu zastupljeni isključivo umjetnici – od kazališnih, multimedijalnih, filmskih te redatelji pojedinih projekata, ocijenivši kako je Osječko ljeto kulture iznimno napredovalo u 20 godina.

Do 8. srpnja u organizaciji i produkciji Grada Osijeka, a ovogodišnji Osječko ljeto kulture publici će ponuditi 46 programa programa iz područja kazališne, glazbene, koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti, koji će se odvijati na 15 lokacija u gradu.

Za organizaciju priredbe Grad Osijek, Ministarstvo kulture i sponzori izdvojili su 1,26 milijuna kuna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI