Osijek se mora priključiti secesijskim rutama

Seminarom se željelo posebno istaknuti Osijek na ruti europskih secesijskih gradova i na lokalnoj razini razvijati svijest o potrebi očuvanja te kulturne baštine

U organizaciji Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute ‘Tur Kultur’ i Osječko-baranjske županije, u Osijeku je u ponedjeljak održan seminar Mreža turističkih ruta Europska kulturna ruta, pod nazivom ‘Secesija – Réseau Art Nouveau Network’.  

Kustos Muzeja Slavonije Grgur Marko Ivanković, rekao je da se seminarom željelo posebno istaknuti Osijek na ruti europskih secesijskih gradova i na lokalnoj razini razvijati svijest o potrebi očuvanja te kulturne baštine.

Dubravka Davidović, predsjednica Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute „Tur Kultur” naglasila je da je secesija vrlo važna na turističkim mapama Hrvatske.

Secesijske rute u Europi su neke od posjećenijih ruta. „Osijek je najjača takva destinacija i pobuđuje najviše interesa i mora se priključiti europskim secesijskim turističkim rutama. Secesija je, kad je riječ o azijskim i američkim turistima vrlo tražen proizvod. Iduće 2020. godine Hrvatska će predsjedavati Europskom unijom i to je jedinstvena prilika da Hrvatska pokaže sav svoj potencijal”, zaključila je Davidović.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako je secesijska arhitektura izuzetno velik potencijal.

„Ovaj seminar je prilika da svi naučimo nešto o secesiji i da ju uvrstimo u turističku strategiju u koju puno ulažemo. Secesija je segment kojim se možemo ponositi. Moramo poraditi na obnovi secesijskih zgrada u Osijeku kako bi taj secesijski niz bio atraktivan posjetiteljima koji ciljano dolaze u naš grad upravo zbog secesijske arhitekture i to treba iskoristiti”, rekao je župan Anušić.

Seminar je namijenjen predstavnicima turističkih zajednica, turističkim interpretatorima, turističkim vodičima, predstavnicima lokalnih turističkih agencija, poduzetnicima u kulturi i turizmu te svima koji rade na području turizma na temu kulturnih i turističkih ruta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI