Opera ‘Lucia di Lammermoor’ na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta

Screenshot

Opera “Lucia di Lammermoor” Gaetana Donizettija nakon više od pola stoljeća ponovo će se naći na repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a premijera, koja će biti 14. veljače, najavljena je u četvrtak kao elegantna, na osobnosti protagonistkinje utemeljena vizija tog popularnog opernog naslova.

Produkcija je ostvarena u suradnji s Talijanskim veleposlanstvom u RH i Talijanskim institutom za kulturu, gdje je i upriličeno predstavljanje na kojemu su o novom opernom projektu središnjeg nacionalnog teatra govorili dirigent i ravnatelj Opere HNK Marcello Mottadelli, koji će ujedno i ravnati izvedbom, te redatelj, scenograf i kostimograf, Pier Luigi Pizzi.

Okupljene je uvodno pozdravio talijanski veleposlanik u RH Pierfrancesco Sacco. Kazao je kako mu je veliko zadovoljstvo što će na pozornici divnog zdanja HNK-a Zagreb ponovo zaživjeti jedan od napopularnijih talijanskih opernih naslova i to u autorskom viđenju velikoga talijanskog kazališnog umjetnika Pizzija.

“Iznimno sam uzbuđen što imamo priliku u Zagrebu pozdraviti slavnog Pier Luigija Pizzija, jednog od najvećih talijanskih opernih redatelja i istinsku umjetničku veličinu talijanske kulture. To što je tu s nama doista je velik privilegij”, kazao je Sacco.

Ponosni jer je nakon dugo godina ta opera na repertoaru HNK

Intendantica Vrgoč kazala je kako je ponosna što će nakon dugo godina HNK imati na repertoaru operu “Lucia di Lammermoor” i to u potpunom autorskom viđenju jednog od najstarijih, najiskusnijih i najatraktivnijih talijanskih opernih redatelja. “Iznimna nam je čast što smo ga mogli ugostiti i što tog velikog umjetnika imamo u našem teatru”, rekla je Vrgoč.



Zahvalila je Talijanskom veleposlanstvu i Talijanskom institutu za kulturu na pomoći u realizaciji toga projekta.

Posljednja premijera opere “Lucia di Lammermoor” u HNK-u Zagreb bila je 6. svibnja 1968., a zadnja izvedba na sceni u travnju 1975. Pier Luigi Pizzi postavlja ju kao cjelovita autorska ličnost, kao scenograf, kostimograf i redatelj, a izvedbom će ravnati maestro Marcello Mottadeli.

Motadelli je kazao kako je presretan što je realizirana suradnja s Pizzijem, “legendom operne umjetnosti” koju je izrazito teško “dobiti” zbog zgusnutoga rasporeda.

“On je legenda, apsolutno legendarna osoba, legendarni umjetnik. Od početka sam znao da neće biti jednostavno, jer njegov je raspored posložen poput tetrisa, vrlo je teško pronaći prazninu. Ali, čim sam ga pitao bi li volio doći u Zagreb postaviti ‘Luciu‘ odmah je s veseljem pristao”, kazao je Motadelli.

Donizettijeva “Lucia di Lammermoor” desetljećima nije viđena na pozornici HNK-a Zagreb, napomenuo je, a riječ je o predivnoj operi, remekdjelu bel canta.

“U našoj smo Operi imali puno Puccinija, Era, Zrinskog, Verdija. Mislim da je nužno tome pridodati i Donizettija”, kazao je Motadelli.

“Lucia di Lammermoor” Pier Luigija Pizzija bit će, otkrio je dalje Motadelli, “izvanredno elegantna, čista, bistra”. “On točno zna što želi, ima pristup koji više nije uobičajen – doista pratite glazbu, namjeru libreta, teksta. Svi tjelesni pokreti samo prirodno slijede glazbu. Fantastično!”, poručio je.

Pier Luigi Pizzi od 1977. surađuje s najvećim europskim opernim kućama, a od 2005. je umjetnički ravnatelj Sferisterio Opera Festivala u Macerati. S HNK-om Zagreb već je surađivao na zajedničkom projektu opere “Madama Butterfly“.

“Taj je projekt bio koprodukcija, nije ‘rođen’ ovdje, dok je ovaj puta riječ o projektu koji se rađa u HNK-u Zagreb, što je za mene bilo još zanimljivije”, rekao je Pizzi.

“‘Lucia’ je jedna meni draga opera, jedna od prvih opera koje sam vidio još kao dijete, a koju su neke velike pjevačice interepretirale s mnoštvom pretjeranih ukrasa, što je donekle taj lik učinilo infantilnim”, dodao je.

Na svojoj prvoj “Luciji” surađivao je, kako je otkrio, davne 1969.-70. u milanskoj Scali kao scenograf pod ravnanjem maestra Claudia Abbada, a tu je operu posljednji puta postavljao, u ulozi redatelja, scenografa i kostimografa – kostime mu je radio Missoni – 1982. godine također u La Scali, s Lucianom Pavarottijem u jednoj od uloga, otkio je nadalje Pizzi.

“Od tada je prošlo puno vremena. Sad sam želio naći jedan novi put prema njoj, napraviti ‘Luciu’ temeljenu na osobnosti protagonistkinje. Zato je prvi prizor koji ćete vidjeti upravo ona sama na sceni, i odmah se vidi da je ona jedna žena krhka i osjetljiva, ali i prava suvremena žena”, rekao je umjetnik.

Jedan od najpopularnijih opernih naslova, tragična romantična opera “Lucia di Lammermoor” nastala je prema romanu glasovitoga škotskog romanopisca sir Waltera Scotta “The Bride of Lammermoor” (Lammermoorska nevjesta), koji je u libreto pretočio napuljski pjesnik i najpoznatiji libretist tog doba Salvatore Cammarano. Tom danas omiljenom operom, Donizetti je ušao u povijest talijanske romantičke opere čije su sastavnice intrige, lažna pisma, dvoboji i suparništvo.

U novoj HNK-ovoj produkciji slavne opere nastupit će Ljubomir Puškarić/Davor Radić/Paolo Ingrasciotta, Ivana Lazar/Josipa Lončar/Viktorija Đurđek, Tomislav Mužek/Florin Guzga, Luciano Batinić/Siniša Štork/Božo Župić, Ivo Gamulin, Diana Hilje/Josipa Gvozdanić, Damir Klačar te orkestar i zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI