Okrugli stol ‘Europski kontekst i srednjovjekovna glazba u povijesnim hrvatskim zemljama’

Davor Pongracic/Cropix

Međunarodni muzikološki okrugli stol ‘Europski kontekst i srednjovjekovna glazba u povijesnim hrvatskim zemljama’ održava se u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – HAZU u Zagrebu.

Akademkinja Koraljka Kos u pozdravnom je govoru podsjetila na desetljetnu zapostavljenost istraživanja srednjovjekovnih hrvatskih glazbenih i liturgijskih kodeksa.

Na objavu bjeline u zemljovidu hrvatskih zemalja koja je nijekala postojanje hrvatske glazbene tradicije, reagirao je tek 1961. tekstom Albe Vidaković, napomenula je dodavši kako su zadnjih desetljeća istraživanja oslobođena političkih pritisaka, stereotipa, predsrasuda i osjećaja inferiornosti.

Voditeljica projekta Hana Breko Kustura istaknula je kako je riječ o prvom javnom predstavljanju suradnje i rezultata znanstvenoga interdisciplinarnog istraživanja suradnika projekta Hrvatske zaklade za znanost – HRZZ i HAZU ‘Hrvatski glazbeni i liturgijski kodeksi srednjega vijeka: Interdisciplinarna obrada  -CROMUSCODEX70’.

Breko Kustura u izlaganju “Oris hrvatske srednjovjekovne glazbe u povijesnim hrvatskim zemljama: Novi uvid” predstavila je najnovija istraživanja interdisciplinarnoga projekta. Podsjetila je na nove spoznaje proistekle iz istraživanja te upozorila na neke nove srednjovjekovne izvore koji pripadaju povijesti glazbe današnjih hrvatskih krajeva.



Među tim izvorima navela je, između ostalih i liturgijske fragmente iz kodeksa sa splitskog, hvarskog i zadarskog područja te iz Kotorskoga misala.

Konzultant projekta  CROMUSCODEX70 povjesničar glazbe i profesor na Sveučilištu u Wurzburgu Andreas Haug napomenuo je kako je ‘Corpus monodicum’ dugoročni projekt Akademije znanosti u Mainzu te dodao kako je njegov cilj stvoriti opsežnu zbirku neistražene jednoglasne nemenzurirane glazbe srednjega vijeka.

Najprije će biti stvorena kao online prezentacija koja će javnosti omogućiti pristup do pet tisuća napjeva različitih žanrova, naglasio je Haug dodavši kako se potkraj ove godine planira o objavljivanje beta inačice s 2500 napjeva.

Zatim će, istaknuo je, na raspolaganju biti i tiskano izdanje, od kojih su objavljena već dva sveska. ‘Corpus monodicum’ se kao digitalni projekt bavi stvaranjem digitalnoga tijeka rada, što uključuje planiranje i uvođenje programske potpore pogodne za transkribiranje i uređivanje posebnih notacija.

Okrugli stol podijeljen je u tri tematske cjeline koje se tiču povijesti glazbe Europe i hrvatskih zemalja u srednjemu vijeku, s poglavitim obzirom na beneventansku glazbenu tradiciju juga Italije i Dalmacije.

Na okruglom stolu govorit će i Giulia Gabrielli sa Slobodnoga sveučilišta u talijanskom gradu Bolzanu, Giulio Minniti s Odjela za glazbu američkoga Sveučilišta Harvard, Katarina Livljanić s pariške Sorbonne, Rozana Vojvoda iz dubrovačke Umjetničke galerije te fra Domagoj Volarević s katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI