Odlikovanja zaslužnicima iz društvenih i humanističkih djelatnosti

Ured predsjednice RH

Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, kao časni znak vječnog spomena poginulima u humanitarnom razminiranju Republike Hrvatske nakon završetka ratnih djelovanja, posmrtno su odlikovani Dražen Aleksić, Antun Alošinac, Ivan Jurić i Vilson Kulaš

U prigodi Dana državnosti, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović 18. lipnja uručila je odlikovanja i priznanja istaknutim pojedincima iz područja društvenih i humanističkih djelatnosti. U ime četrdeset i četvero odlikovanih zahvalio se akademik Luko Paljetak.

Predsjednica Republike uručila je sljedeća odlikovanja:

Za kontinuirano proučavanje hrvatskog jezičnog identiteta i kulture, te iznimno vrijednog doprinosa hrvatskoj i svjetskoj lingvistici Redom kneza Branimira s ogrlicom odlikovan je akademik Radoslav Katičić.

Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, kao časni znak vječnog spomena poginulima u humanitarnom razminiranju Republike Hrvatske nakon završetka ratnih djelovanja, posmrtno su odlikovani Dražen Aleksić, Antun Alošinac, Ivan Jurić i Vilson Kulaš.

Za izniman doprinos hrvatskoj kulturi, a posebno obogaćenju umjetnosti hrvatske riječi u Republici Hrvatskoj i u svijetu, Redom Ante Starčevića, odlikovan je akademik Luko Paljetak.



Redom Ante Starčevića, za sveukupni dosadašnji rad te iznimno uspješno promicanje međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske na području znanosti, obrazovanja i politike odlikovan je prof. dr. sc. Dragan Primorac, a za osobiti doprinos u izgradnji suverene hrvatske države dugogodišnjim kulturnim stvaralaštvom i razvojem kazališne umjetnosti Redom Ante Starčevića odlikovan je Rene Medvešek.

Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu odlikovan je red. prof. art. Jože Haluza. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovani su: dr. sc. Joško Ćaleta, za osobiti doprinos i zasluge u promociji hrvatske tradicijske kulture; Iva Babaja, za osobite zasluge na području kulture, te izniman doprinos zastupanju dizajna i dizajnerske struke i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu; Markita Franulić, za iznimno uspješno dugogodišnje bavljenje muzejskom strukom, te osobiti doprinos u povezivanju znanosti i umjetnosti; Franjo Marić, za osobite zasluge za kulturu u području književnosti i očuvanja identiteta Hrvata na bosanskohercegovačkim prostorima te njihovu dugogodišnju promociju u Republici Hrvatskoj i u svijetu; te Nikolina Jelavić-Mitrović, za osobite zasluge na području kulture, te izniman doprinos zastupanju dizajnerske struke i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

Za osobite zasluge za gospodarstvo, te izniman doprinos razvoju gospodarskih odnosa Republike Hrvatske s drugim zemljama Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića odlikovan je Luka Burilović. Nadalje, Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića, za osobite zasluge za gospodarstvo, te izniman doprinos razvoju gospodarskih odnosa Republike Hrvatske s drugim zemljama, odlikovani su Darinko Bago, Đuro Horvat, Dragutin Kamenski i Antun Marodi.

Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, za osobite zasluge u unaprjeđenju zdravstvene i socijalne skrbi, te izniman dugogodišnji doprinos u pružanju pomoći djeci i mladima odlikovani su doc. dr. sc. Boro Nogalo, Jasna Ćurković Kelava i Renato Mittermayer.

Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i humanitarni rad sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata odlikovana je Ljerka Pavić, a za osobite zasluge u vatrogastvu te dugogodišnjoj kontinuiranoj humanitarnoj djelatnosti na zaštiti od požara i spašavanja ljudskih života i materijalnih dobara, a u prigodi 140. obljetnice osnutka i djelovanja Hrvatske vatrogasne zajednice odlikovan je Vinko Pošta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI