Odlazak velikana hrvatske karikature

Prema autobiografskim pričama iz knjige „Još Hrvatska ni propala“ 2000. Neven Hitrec snimio je film „Snivaj, zlato moje“ koji je bio nagrađen s pet Zlatnih arena i najvišom ocjenom publike - Zlatnim vratima Pule, navode iz ULUPUH-a.

Pretvarati tragiku svakodnevna života u humor, ismijavati lažne veličine i političke moćnike koji su odlučivali o tisućama sudbina, bilježiti teške anomalije društva i u onim najopasnijim komunističkim vremenima kada se za karikaturu završavalo u zatvoru i na Golom otoku, oduvijek je hrvatskim karikaturistima davalo posvećenu ulogu medijskih heroja.

Stoga je vrlo tužno odjeknula vijest da je Zagrebu u 80. godini umro Ivan Pahernik, primijenjeni grafičar, karikaturist, prozaik i pjesnik, član Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) i Društva hrvatskih književnika (DHK).

Ivan Pahernik rođen je u Zagrebu 1938., a srednju Grafičku školu, u zadnjoj generaciji litografa, završio je u Zagrebu. Radio je za tiskarski zavod Ognjen Prica, Orbis i Interpublic. Bio je član redakcije Paradoksa, Kerempuha, Čvorka, Paradoksa II i Žalca.

Prema autobiografskim pričama iz knjige „Još Hrvatska ni propala“ 2000. Neven Hitrec snimio je film „Snivaj, zlato moje“ koji je bio nagrađen s pet Zlatnih arena i najvišom ocjenom publike – Zlatnim vratima Pule, navode iz ULUPUH-a.

Nacrtao je brojne karikaturalne cikluse, objavio knjige: „Zbrka bez riječi“, „Cirkus“, „Sabrana godišnja doba“ (Haiku pjesništvo), „Još Hrvatska ni propala“ (autobiografske priče), „Još Hrvatska ni propala“ (nastavak),  „Još, još, još Hrvatska ni propala“ (humorni roman u tri dijela), „Spomenar“ 1942.-2012..Izlagao je na brojnim skupnim izložbama u svijetu i kod nas i samostalno na 15-tak izložbi u Zagrebu, Koprivnici, Samoboru, Rijeci, Ludbregu i Varaždinu.  Radovi mu se nalaze u galerijama Zagreba, Varšave, Skopja, Gabrova i Kyota.

Aktivan kao grafičar, karikaturist, prozaik i pjesnik Pahernik je autorskim izložbama često promovirao svoje kolege karikaturiste: “10 godina suvremene zagrebačke karikature” u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu 1974.; “Zagrebačka škola karikature 1964. – 1974.” u Galeriji ULUPUH 1997., “Hrvatska portretna karikatura 1995. – 2000.” u Galeriji ULUPUH 2001.

Godine 2013. zajedno s Brankom Hlevnjak uredio je knjigu ” Zagrebačka škola karikature – Ni moda ni doktrina” u izdanju ULUPUH-a.
Svoj je literarni talent udruživao s grafičkim umijećem, ilustrirajući svoje knjige, a njihova je sinteza došla do izražaja u grafičko-slikarskim mapama. Jednu od njih naziva “Nismo zaslužili ovaj lijepi planet” predstavio je u siječnju ove godine u Galeriji ULUPUH, obilježavajući 65 godina stvaranja.

Pahernikova se osobnost odslikava i u njegovoj karikaturi koju je Branka Hlevnjak opisala slijedečim riječima: “Stvorio je crtežom i svojim specifičnim pristupom autorsku vickarikaturu, karikaturu bez riječi koja ne traži neko osobito predznanje, nije intelektualizirana, nego je neposredna i lakrdijaška. Pahernikova karikatura je, bez obzira na njezin crnohumorni background, stvarnosna, anegdotska, vedra i želi nasmijati svoju publiku.”

Ispraćaj Ivana Pahernika bit će u srijedu, 14. ožujka u 14,30 na mirogojskom Krematoriju u Zagrebu, izvjestili su iz ULUPUH-a.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI