ODBILA JE ZLATNU ARENU I IZAZVALA SKANDAL: Pothvat Ene Begović i danas se smatra herojskim činom!

Foto: HRT

Životna priča Ene Begović, jedne od najvećih hrvatskih glumica ikad, doista nalikuje holivudskom filmu – i to nije floskula.

Njezin život, tragično prekinut na Veliku Gospu 2000. godine, obilježili su ogromni uspjesi i velike tragedije, a u životopisu se nalaze i zanimljive ‘crtice’ koje svjedoče o njezinoj snazi i posebnosti.

Bilo je nešto posebno u Eni Begović, njezinoj energiji, ljepoti i britkosti, slažu se mnogi umjetnici, kritičari, poznavatelji filma i gledatelji koji su je pratili na putu od anonimne glumice s Akademije sve do statusa kazališne i filmske dive.

I dok je u svojim ulogama progovarala o bolnim, za to vrijeme i tabu temama, neki su njezini životni potezi pokazali koliko drži do sebe, svoga rada, ali i položaja žene u tadašnjoj jugoslavenskoj umjetnosti koji je, kao i danas, bio potpuno inferioran.

Ena Begović je, naime, 1988. godine odbila primiti Zlatnu arenu na 35. Pulskom filmskom festivalu. Imala je tada 28 godina. Bio je to skandal i presedan, ali ona je imala jasne razloge. Nagradu je osvojila u kategoriji najbolje epizodne uloge za sjajnu interpretaciju barunice Castelli u “Glembajevima” Antuna Vrdoljaka, snimljenima, dakako, po predlošku Miroslava Krleže.



To je, po njoj i njezinim istomišljenicima, bila uvreda za barunicu, ali i za glumicu – Ena je smatrala da je riječ o glavnoj ulozi i da bi se kao takva trebala tretirati na najuglednijoj dodjeli filmskih nagrada na našim prostorima.

Bilo je to i vrijeme kad je Ena stasala u pravu zvijezdu. S popularnošću je došao i luksuz odbijanja uloga, što je često koristila. Navodno je u to vrijeme odbila i neke velike holivudske produkcije, prvenstveno zbog golotinje kojoj na velikom platnu nikad nije bila sklona.

Tada se, tvrde neki domaći kulturni kroničari, ‘zamjerila mnogima’, a njezinim odbijanjem Arene nastavile su se kontroverze oko “Glembajevih” – mnogi su Antunu Vrdoljaku zamjerali što je pomladio barunicu Castelli (Ena je bila 15 godina mlađa od žene iz Krležina romana), a bilo je i kritičara koji su njegov film nazivali ‘šundom’.

Ipak, projekt je više nego uspješno odolio zubu vremena, pretvoren je u TV seriju i već se desetljećima prikazuje na HTV-u, ali i u brojnim školama. Legendarne uloge tamo su ostvarili i Mustafa Nadarević (Leone Glembay), Tonko Lonza (Ignjat Glembay), Žarko Potočnjak (Puba Fabriczy)… Glazbu je skladao Arsen Dedić.

“Preplašila sam se scenarija, jako puno je bilo njemačkog, a ja k tomu trebam igrati zrelu ženu. Mislila sam da neću biti spremna. Ipak, nisam mogla odbiti takvu ponudu. Danas sam sretna da sam to snimila. Sve je ispalo taman”, rekla je Ena Begović svojedobno.

Njezina interpretacija barunice Castelli bila je toliko upečatljiva da joj je slavni redatelj Georgij Paro šest godina kasnije ponudio istu ulogu na daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, u kojem je bila na stalnom angažmanu od 1983. godine sve do svoje smrti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI