Od hrvatskih filmova na Beogradskom festu nagrađeni “Otac” i “Mater”.

Screenshot

Goran Bogdan je na ovogodišnjem FEST-u za ulogu u filmu “Otac” osvojio nagradu kao najbolji glumac, na tom je beogradskom festivalu nagrađen i dugometražni prvijenac Jura Pavlovića, “Mater”, Nagradom kritičara ‘Nebojša Đukelić’ za najbolji naslov iz regije.

Film “Otac” Srdana Golubovića, hrvatska manjinska koprodukcija, nedavno je na Berlinalu osvojio nagradu publike u programu Panorama i nagradu Ekumenskog žirija.

“Snagom svog izraza, u ulozi poniženog čovjeka, a minimalnim vanjskim sredstvima i snažnom unutrašnjom emotivnom ogoljenošću, Goran Bogdan osvojio je nagradu za najboljeg glumca, za lik Oca koji želi vratiti svoju djecu”, stoji u obrazloženju žirija.

“Otac” je osvojio i nagradu najboljeg euromediteranskog filma u Glavnom natjecateljskom programu žirija Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA, “zbog svoje dramatične atmosfere, odličnog rada redatelja i sjajne glumačke ekipe”.

Također, proglašen je i najpopularnijim filmom FEST-a, osvojivši nagradu Stella Artois Most Wanted Movie Award.



Žiri je obrazložio kako je Pavlovićev film “Mater” nagrađen “zbog inovativnosti u redateljskom postupku u kontekstu jedne sveobuhvatne obiteljske drame.”

Radnja filma prati Jasnu koja nakon mnogo godina putuje iz Njemačke prema rodnom selu u južnoj Hrvatskoj kako bi oboljelu staru majku potajno premjestila u starački dom no ona je, iako fizički onemoćala, i dalje dominantna i Jasnu lako vraća u stanje preplašene djevojčice.

Ovogodišnje, 48. izdanje FEST-a, koje je trajalo od 28. veljače do 8. ožujka, završilo je glazbeno-scenskim performansom Johna Malkovicha ‘Glazbeni kritičar’, kojem je uručeno priznanje Beogradski pobjednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Sudjelovalo je ukupno šest hrvatskih produkcija i koprodukcija, uz “Oca” i “Mater”, “Glas” Ognjena Sviličića, “Dopunska nastava” Ivana-Gorana Viteza, kratkometražni “Više ne znam ko smo mi” Borisa Homoveca  i dugometražni igrani “Sin” Ines Tanović, koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore.

Žiri Glavnog natjecateljskog programa, čija je članica bila i hrvatska redateljica Dana Budisavljević, najboljim je proglasio film “Nevidljivi život” redatelja Karima Aïnouza.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI