Obnova slika glasovitih bečkih autora

Slike za riječko kazalište nastale su u Beču, pa su nakon tamošnje izložbe postavljene iznad proscenija, iznad proscenijskih loža te na stropu partera. To su slike "Kazalište" Ernsta Klimta, "Anđeli" koje je naslikao Gustav Klimt, a na stropu su alegorijske slike u medaljonima, "Instrumentalna glazba", "Ozbiljna opera" i "Poezija" Gustava Klimta te "Ljubavna poezija", "Ples" i "Komična opera" Franza Matscha

Hrvatski restauratorski zavod je počeo s konzervatorsko-restauratorskim radovima na slikama Gustava i Ernsta Klimta te Franza Matscha iz Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, a cilj je da se dovršetkom tih radova u 2020. godini u Muzeju grada Rijeke postavi izložba tih slika u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

Slike na platnu koje su bile zalijepljene na podlogu demontirane su te uskoro počinju istražni radovi na njima. Snimit će se u vidljivom, infracrvenom i ultraljubičastom dijelu spektra te pod kosim svjetlom i rendgenom, po potrebi će se obaviti laboratorijska analiza pigmenata i veziva, a rezultati će odrediti obim daljnjih radova.

Voditelj Službe za odjele izvan Zagreba Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ) Anđelko Pedišić naveo je da se početak radova u ovoj godini podudara s Europskom godinom kulturne baštine, te sa stotom godišnjicom smrti Gustava Klimta. Kako je kulturna baština važna za društvo ali i za živote pojedinaca, HRZ se aktivno uključio u obilježavanje godine radovima i njihovom prezentacijom, istaknuo je.

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Biserka Dumbović-Bilušić kazala je da su te slike nastale u ranoj fazi Klimtova slikarskog djelovanja te su u dekorativnoj funkciji kazališta. One su zaštićene kao pojedinačno kulturno dobro, rekla je.

Irena Kraševac iz Instituta za povijest umjetnosti rekla je da su te slike važne za Klimtovo stvaralaštvo jer su nastale u vrlo ranoj fazi, nakon školovanja u bečkoj Školi primijenjenih umjetnosti. Osobita je čast u Rijeci imati slike ovog velikana slikarstva, istaknula je.



Gustav Klimt se povezao sa svojim bratom Ernstom i trećim bečkim slikarom Franzom Matschom u skupinu Die Künstler – Compagnie te su počeli surađivati s bečkim arhitektosnkim uredom Fellner und Hellmer, specijaliziranim za izgradnju kazališnih zgrada. Slike za riječko kazalište nastale su u Beču, pa su nakon tamošnje izložbe postavljene iznad proscenija, iznad proscenijskih loža te na stropu partera. To su slike “Kazalište” Ernsta Klimta, “Anđeli” koje je naslikao Gustav Klimt, a na stropu su alegorijske slike u medaljonima, “Instrumentalna glazba”, “Ozbiljna opera” i “Poezija” Gustava Klimta te “Ljubavna poezija”, “Ples” i “Komična opera” Franza Matscha.

Restauratori su utvrdili da su slike u prilično dobrom stanju, ali nedovoljno dobrom za ono što zaslužuju svojom vrijednošću. Na njima je sloj prašine i drugog onečišćenja,a do sad su uočena i manja oštećenja. Na mjesto izvornih slika tijekom radova će se postaviti printovi replike u izvornoj veličini.

Materijalne troškove demontaže i drugih radova u vrijednosti 210.000 kuna pokriva Ministarstvo kulture, Grad Rijeka plaća troškove skele u kazalištu u visini od 230.000 kuna, a svi konzervatorsko-restauratorski radovi će se obaviti u sklopu redovnih aktivnosti HRZ-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI