Obala neba

Izložba Arna Rafaela Minkkinena u MSU galeriji uvrštena je u dio programa kojim Veleposlanstvo Finske u Hrvatskoj slavi stotu obljetnicu neovisnosti Finske

Izložba „Obala neba“, koja će se održati u MSU galeriji od 9. prosinca 2017. do 22. siječnja 2018., po prvi puta će predstaviti najnovije radove Arna Rafaela Minkkinena, finsko-američkog umjetnika koji je prepoznatljivost stekao fotografijama na kojima su krajolik i ljudsko tijelo sjedinjeni u nesvakidašnjem i jedinstvenom kontekstu.

Uz novu seriju radova nastalih za vrijeme umjetnikova nedavnog posjeta Hrvatskoj, izložba će također prikazati izbor Minkkinenovih fotografija nastalih od 70-ih godina prošlog stoljeća naovamo, a riječ je o njemu svojstvenim, neobičnim autoportretima, u kojima krajolik poprima iznenađujuće oblike, a tijelo smješteno u njemu često prkosi zakonima fizike i onom očekivanom. Poznati američki fizičar i pisac Alan Lightman o Minkkinenovom radu piše: „Minkkinen me nagoni da ljudsko tijelo vidim kako nikad nisam jer koristi čudan kontekst, neočekivan položaj i savijanje lika, iz domišljene perspektive. Na kušnju stavlja moje pretpostavke o tome što sam i što mogu učiniti. Postajem priča koja se čita obrnuto. Postajem piramida koja balansira na vrhu. Postajem kozmos sa zemljom nad glavom i nebom ispod.“ (Saga, The Journey of Arno Rafael Minkkinen, Thirty–five years of photographs, Chronicle Books, San Francisco, 2005.)

Izložba Arna Rafaela Minkkinena u MSU galeriji uvrštena je u dio programa kojim Veleposlanstvo Finske u Hrvatskoj slavi stotu obljetnicu neovisnosti Finske, a koja se obilježava 6. prosinca. Upravo na taj dan umjetniku će u Helsinkiju predsjednik Finske uručiti prestižnu Pro Finlandia medalju za izvanredna dostignuća u umjetnosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI