Novi ciklus slika Vladimira Vrljića Ankina – ‘Kupači’

Vladimir Vrljić Ankin, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, slikar iznimnog senzibiliteta, autor značajnog opusa. Ovih je dana predstavio novi ciklus Kupači.

Gospodine Ankin, radite već neko vrijeme na novom ciklusu s temom kupača. U središtu vaše pozornosti je uživanje u ljetu, vodi, suncu, u bezbrižnosti.

  • Ciklus je to kojem se vraćam već treće ljeto uzastopno. Tema ljudske figure i problematika svakodnevnog života koja me već godinama zaokuplja, u ovom opusu propitkuje naše ponašanje kad smo opušteni , radosni, smireni, a to je najupečatljivije uz more i u moru. Slike pokušavaju dočarati radost življenja skokom u vodu, opuštenosti na suncu ili druženjem na plaži, a sve kao suprotnost opterećujućim obvezama u životu.
    Tako kolorističkim sudarima uz crtački naglašen pokret, bilježim emocije i moj zaron u temu biva potpun.

Je li to Vašodgovor suvremenom svijetu koji je preozbiljan, često i mračan i bez perspektive za mnoge?

  • U moru obveza izgubili smo sposobnost radovanja i stvorili smo prostor u kojem nema vremena za mir i opuštenost, a trajanje na moru prelijepo poništava društvene i kulturne razlike te oblikuje onu bolju,tako željenu, perspektivu. Ovim motivima pokušavam razumjeti a i nudim vjeru da je naše postojanje shvatljivo i poželjno kroz našu izvornu vrijednost i ljepotu povratka čovjeka svom nastanku.

Puno je igre na ovim slikama. Možda se je suvremeni čovjek zaboravio igrati?

  • Kažu da si prestao biti dijete kad se zaboraviš igrati i kad te prestanu veseliti sitnice. Ali je divno vidjeti odrasle kako se brčkaju, skaču u more, doslovno su zaigrani. Eto, tu radost pokušavao u ovom ciklusu naslikati. Nutarnja je to čežnja za svijetom bez nasilja, za dječjim svijetom radosti. Možda je to i vapaj da se ujedinimo u stvaranju takvog svijeta gdje je čovjek središte života u kojem bismo svakodnevno otkrivali vlastitu ljepotu.

Evocira li ovaj ciklus vlastita sjećanja?



  • Sjećanja na sretne dane bosonogog djetinjstva ovim opusom, na neki način, ponovo proživljavam.Odlascima na more ljeta su postajala posebna, radost je bila opipljiva. Ove slike su i uspomena i sjećanje na to djetinjstvo, na mladost i prijateljstva.

Slike u ovom ciklusu nastaju u vrlo različitim formatima, no kolor ih povezuje.

  • I različitim formatima i različitim tehnikama. Neki motivi traže uske visoke formate zbog naglašavanja dinamike (na pr. Skok u more). Uz mnogo crtačih tehnika, puno je akrila na papiru koji su najčešće skice za ulja naplatnu, moju najdražu tehniku, ali često akrili budu tako dobri da ih više ne ponavljam.

Planovi, izložbe?

  • Planovi uvijek postoje, ali izložbe neću više organizirati, iako imam dva opusa neizlagana koji bi bili spremni za izložbu. Ako netko drugi bude htio organizirati, ja imam spremno.

Ima li drugih novosti u ateljeu?

  • Veseli me rad na novoj tematici. Slikam, naime temu rijeka, ali ne rijeke kao određeni pejzaž, nego rijeke kao simbol naših života koje se pojavljuju i nestaju. To su rijeke i graditeljice i rušiteljice, zavojite, mirne i brze kao i naši životi.

Kako ste Vi u odnosu na sretni svijet Vaših slika?

  • Bez obzira na slike i na svijet u današnjoj dramatično paničnoj situaciji, ja sam savršeno.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI