Noć muzeja u Sisku prvi put i u Holandskoj kući

Mate Piskor/Cropix

Sisački muzeji i galerije i ove će se godine 31. siječnja uključiti u tradicionalnu Noć muzeja, a ta će se manifestacija prvi put obilježiti i u nedavno otvorenoj Holandskoj kući, prvom hrvatskom centru industrijske baštine, gdje je smještena i Galerija Striegl.

Uz prigodnu prodaju publikacija, organizirano je i stručno vodstvo, a pripremljena je i akcija ‘Doniraj i uđi u povijest’. Naime, posjetitelji su pozvani da organizatorima (Gradskom muzeju) doniraju predmete izrađene u sisačkim tvornicama, kao i fotografije, dokumente i promidžbeni materijal, koji će biti sadržaj izložbe u povodu 8. Dana industrijske baštine.

Na izložbi starih uređaja za reprodukciju zvuka kolekcionara Velimira Krakera, od 20 sati će se upriličiti Susret tehnologija – spoj glazbe i vrhunske tehnologije nastale isključivo u Sisku.

Program u Galeriji Striegl počet će u 18 sati otvorenjem izložbe “Striegl iz kolekcije Mihelčić – privatno i javno”, koja predstavlja prilog unapređenju veza između privatnih kolekcija i javnog muzejskog sektora. Izložena kolekcija sadrži čak 112 radova Slave Striegla iz svih razdoblja njegova stvaralaštva.

Nakon otvorenja bit će predstavljena publikacija ‘100. obljetnica rođenja Slave Striegla’, vodič kroz prigodne galerijske programe tijekom prošle godine u povodu obljetnice.



Od 21 sat predviđeno je druženje uz glazbu popraćeno promocijom novih promidžbenih materijala pod nazivom ‘Holandska čajanka s L.H.D.’ Instrumentalni trio L.H.D. čine Lada, Hrvoje i Dinko, članovi donedavno popularnog sastava The Bambi Molesters, koji će se predstaviti novim pjesmama i novim zvukom, kao najavom njihova novog albuma.

U prostoru Gradskog muzeja Sisak održat će se program ‘Sisački etno-praktikum’, kroz koji će posjetitelji biti upoznati s tradicionalnim načinima i tehnikama stvaranja i ukrašavanja narodnog ruha. Tvrtka Zlatna igla – Siscia tom će prigodom predstaviti dio svoje kolekcije kao prikaz suvremene kulture odijevanja i industrijske proizvodnje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI