Na 23. Splitskom filmskom festivalu velika nagrada filmu “Vulkan”

Kombinacija filmskih tehnika svojstvenih različitim erama proizvodi prekrasno kinematografsko iskustvo, kompleksnost nastalu unatoč svojevrsnom lakom tijeku filma, koji je svjež bez obzira na činjenicu da se radi o starom oštećenom izvoru," obrazložio je žiri

Filmu “Vulkan” (Volcano) ukrajinskog redatelja Romana Bondarchuka po odluci žirija pripao je Grand prix na 23. Splitskom filmskom festivalu u konkurenciji dugometražnih filmova, priopćeno je u petak na svečanom zatvaranju festivala.

Kako je obrazloženo, taj film je “višeslojna bajka koja s određenom lakoćom oslikava surovu stvarnost.”

 U konkurenciji kratkometražnog filma Grand prix je pripao filmu “Plamen” (Flame) finskog autora Sami van Ingena. Film “Plamen” slavi “sretnu pogrešku – pronalazak filmske role vjerojatno izgubljenog finskog filma iz 1930-tih. “Ali on nije samo to: ujedno je i sasvim novi uradak! Digitalne intervencije na traci popravljaju oštećenja u njenom kontinuitetu i rekreiraju naraciju s novim akcentuacijama. Kombinacija filmskih tehnika svojstvenih različitim erama proizvodi prekrasno kinematografsko iskustvo, kompleksnost nastalu unatoč svojevrsnom lakom tijeku filma, koji je svjež bez obzira na činjenicu da se radi o starom oštećenom izvoru,” obrazložio je žiri.

Posebno festivalsko priznanje u konkurenciji dugometražnih filmova dodijeljeno je filmu “Povijest ljubavi” autorice Sonje Prosenc. Taj se film odlikuje jedinstvenom estetikom i s velikom dozom osjećajnosti bavi temom traumatičnog iskustva, navedeno je u obrazloženju.

Posebno festivalsko priznanje u konkurenciji kratkometražnih filmova dodijeljeno je filmu “Završni krug” hrvatskog autora Vladislava Kneževića. Impresivna upotreba kontinuiranog kružnog toka kamere i visceralna kvaliteta zvukova disanja i krckanja kože tijekom performerove usporene transformacije pružaju iskustvo istovremeno futurističkih i povijesnih dosega. “Prevođenjem humanističkog stava u koherentan filmski smisao, ‘Završni krug’ nudi snažnu meditaciju o destrukciji, patnji i otporu tijela,” naveo je žiri.



U konkurenciji kratkometražnih filmova posebno festivalsko priznanje pripalo je i filmu “Scipijevi Slonovi” autora Davida Pantaleona i Pilar Aldea. Taj film je zanimljiva minijatura koja prikazuje kratko, ali enigmatično poniranje u neidentificirane južnjačke prostore naseljene ljudima, psima, mašinama za žetvu i čuvarom vatre. Primjer je šarmantne i snažne kinematografije te kompaktne montaže, kao i simbolične otvorenosti prema publici nudeći joj mogućnost vlastite interpretacije, navedeno je u obrazloženju.

Filmska nagrada “Ivan Martinac” dodijeljena je hrvatskom filmu “Lada Kamenski” Sare Hribar i Marka Šantića.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI