Nikada bogatiji Dani kršćanske kulture

Međunarodna manifestacija 14. Dani kršćanske kulture održat će se od 17. do 27. ožujka u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku s oko 1000 sudionika, te gotovo 70 različitih programskih sadržaja-koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka, a na manifestciji će biti uručena nagrada Andrija Buvina teatrologinji Sanji Nikčević

Uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa – 14. Dani kršćanske kulture u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 17. do 27. ožujka donose izvanredno bogat program s više od tisuću sudionika i čak 70 kulturnih manifestacija (!) od koncerata duhovne glazbe, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka.

Prvi put će hrvatska publika moći vidjeti potresan film “Sve što ostaje” – o Takashiju Nagaiju, japanskom slugi Božjem koji je preživio pad atomske bombe na Nagasaki i proglašen je japanskim nacionalnim herojem zbog svog doprinosa duhovnoj i kulturnoj obnovi svojega naroda.

U okviru Dana kršćanske kulture bit će dodijeljena i nagrada Andrija Buvina tetrologinji Sanji Nikčević, a to će joj priznanje biti uručeno na svečanosti zatvaranja manifestacije, 27. ožujka, priopćeno je u utorak iz nakladne kuće Verbum, organizatora Dana kršćanske kulture.

Kako je obrazloženo, Nikčević je svojim stručnim radom na Festivalu kršćanskog kazališta čiji je selektor, te brojnim člancima, kolumnama i emisijama afirmirala temeljne ljudske vrijednosti u kulturi iz jasno postavljene kršćanske pozicije. Ova autorica deset knjiga i više od stotinu znanstvenih radova te urednica pet antologija ujedno je predsjednica Hrvatskog društva kazališnih kritičara, članica Glavnog odbora Matice hrvatske te aktivna u međunarodnim i hrvatskim strukovnim udrugama.

Dane kršćanske kulture svečano će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u splitskoj palači Milesi (HAZU) 17. ožujka u 11 sati. Nakon otvorenja manifestacije u palači Milesi bit će upriličeno i otvorenje Izložbe dobitnika nagrade prvog Salona suvremene sakralne likovnosti “Ivo Dulčić”, akademskog slikara Vladimira Meglića i akademskog kipara Krune Bošnjka. Istoga dana u 13 sati u dvorani palače Skočibušić-Lukaris na splitskom Peristilu bit će otvorena izložba “Medicina sacra – Štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine” kojom Hrvatsko katoličko liječničko društvo Split, u suradnji s Hrvatskim muzejom medicine i farmacije te podružnicom Zagreb obilježava 25 godina od osnutka, navodi se u priopćenju.



U Dubrovniku će 17. ožujka u katedrali u 19,30 sati manifestaciju otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a nakon toga uslijedit će koncert ansambla Vokalisti Salone.

Šibenski dio manifestacije počinje 17. ožujka u katedrali u 19 sati korizmenim koncertom Mješovitog katedralnog zbora, Gradskog komornog orkestra, Gradskog pjevačkog zbora “Neuma” iz Drniša te dječjeg zbora župe sv. Jakova.

U sklopu bogatoga i raznovrsnog programa ovogodišnjih Dana kršćanske kulture održat će se i filmski program koji će biti otvoren filmom “Dugo putovanje – Ignacije Loyolski” u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu gdje će se do 27. ožujka svakoga dana s početkom u 18 sati izmjenjivati 15 raznovrsnih filmova, a još dva filma bit će prikazana i u Dubrovniku i Šibeniku, među ostalim spomenuti film o Takashiju Nagaiju koji je proglašen japanskim nacionalnim herojem zbog svog doprinosa duhovnoj i kulturnoj obnovi svojega naroda.

Glazbeni program manifestacije obilježit će niz zanimljivih glazbenih događanja s više stotina sudionika iz cijele Hrvatske, a posebno ističemo oratorij za soliste, zbor i orkestar J. S. Bacha “Muka po Ivanu” (BWV 245) u izvedbi Vokalnog ansambla Antiphonus u Splitu, korizmeni koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Dubrovačkog komornog zbora u Dubrovniku, te u Šibeniku izvedbe Gradskog komornog orkestra, Mješovitog katedralnog zbora, muškog vokalnog sastava Delmati te mnogih drugih.

U splitskom dijelu programa posjetitelji će na jedan dan imati priliku krenuti “Tragovima kršćanstva u Solinu” – riječ je o obilasku znamenitih arheoloških lokaliteta pod vodstvom kustosa Muzeja arheoloških spomenika u Splitu Ljubomira Gudelja, koji je osmislio program, te u suradnji s Arheološkim muzejom u Splitu. Splićani i Šibenčani i ove će se godine susresti u Ružiću u sklopu bogatog programa koji se tradicionalno održava u crkvi Presvetog Otkupitelja – grobnici obitelji Meštrović u suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića, a gdje će biti održan križni put, sveta misa, korizmeni koncert “Narode moj ljubljeni” u izvedbi Gradskog pjevačkog zbora “Neuma” iz Drniša te izložba “Ivan Meštrović i zavičaj” više kustosice Galerije Meštrović Zorane Jurić-Šabić. Dubrovački program obilježit će Noć muzeja u muzejima franjevačkog i dominikanskog samostana te u riznici katedrale.

Niz zanimljivih izložbi u Splitu se nastavlja izložbom “Sakralno-procesijska skulptura španjolskog baroka” – izložbom fotografija iz fundusa Nacionalnog muzeja u Valladolidu, a koja se ostvaruje u suradnji s Veleposlanstvom Španjolske u RH. Izložba će biti otvorena od 20. do 27. ožujka, na drugom katu palače HAZU-a (palača Milesi). Dubrovnik će ugostiti izložbu fotografija Ivice Bote “Put sv. Jakova”, a u Šibeniku bit će predstavljena pjesničko-slikarska mapa “Noćnog neba cvat” autora Miljenka Galića i Josipa Botterija Dinija.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI