Ne propustite Međunarodni festival opernih arija

wikipedia

vrhunac festivala je gala koncert ‘Verdi Gala’, posvećen najvećem geniju talijanske opere Giuseppeu Verdiju,

Dubrovački simfonijski orkestar za 12. izdanje Međunarodnog festivala opernih arija ‘Tino Pattiera’ priprema najbolje od svjetske, ali i hrvatske opere. Od koncerta pod nazivom ‘Večer hrvatskih i talijanskih arija’, ‘Guardi le stelle’ do recitala ‘Secret Invitation’ i završnice ‘Verdi Gala’ – u četiri večeri festivala i ove će godine okupiti hrvatska i inozemna imena operne scene.

Pod organizatorskom i izvedbenom palicom uvijek revnog Dubrovačkog simfonijskog orkestra čiji raskošni i kvalitetom ‘zvjezdani’ programi žanju same kritičarske lovorike, kao i opetovano oduševljenje sve brojnije publike, u Dubrovniku će se od 28. lipnja do 5. srpnja održati 12. izdanje međunarodnog Festivala opernih arija ‘Tino Pattiera’, nazvanog u znak sjećanja na slavno ime svjetskih opernih kuća prve polovine 20. stoljeća, tenora Tina Pattieru rodom iz Cavtata.

Na bajkovitim ljetnim pozornicama Kneževa dvora i Dubrovačkih vrtova sunca, na četiri vrhunska koncerta, neke od najljepših arija u povijesti opere izvest će hrvatski i međunarodno priznati solisti uz Dubrovački simfonijski orkestar, i to redom –  sopranistice Katarzyna Holysz (Poljska) i Nikolina Pinko, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, tenori Domagoj Dorotić i Paulo Ferreira (Portugal), baritoni Matija Meić i Melih Tepretmez (Turska), violinistica Đana Kahriman, pijanistica Stefani Grbić te hornist Toni Kursar.
Festival ‘pod zvijezdama’ otvara koncert talijanskih i hrvatskih arija iz velikih opernih djela, poput Verdijeve ‘Bal pod maskama’ i ‘Trubadur’, Puccinijeve ‘Tosca’ i ‘Turandot’, a potom i najpoznatije Zajčeve opere ‘Nikola Šubić Zrinjski’ i Gotovčevih opera ‘Mila Gojsalića’ i ‘Ero s onoga svijeta’. Talijanske arije za sva vremena i glazbene bisere hrvatske opere izvest će hrvatski operni pjevači Nikolina Pinko, Domagoj Dorotić i Matija Meić, pod ravnanjem vrsnog maestra Ivana Josipa Skendera.
Drugu večer festivala, pod okriljem Dubrovačkih vrtova sunca i njihova čarobnog ugođaja, slijedi koncert ‘Guardi le stelle’ koji će glazbu ponijeti doslovce do zvijezda, dok će nešto intimniju atmosferu upriličiti neizostavno događanje za sve ljubitelje Lieda, večer hrvatskih i njemačkih solo pjesama u kojoj će solisti istražiti romantični duh vremena kasnog devetnaestog i ranog dvadesetog stoljeća.

Vrhunac festivala je gala koncert ‘Verdi Gala’, posvećen najvećem geniju talijanske opere Giuseppeu Verdiju, koji će obuhvatiti njegovu cjelokupnu glazbenu karijeru – od ‘Nabucca’, ‘La Traviate’ i ‘Trubadura’, pa sve do najljepših ulomaka iz njegove epsko-lirske drame ‘Don Carlos’, a orkestrom će ravnati maestro svjetskoga glasa, glavni dirigent DSO-a Marc Tardue.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI