Najboljom predstavom XII. Gumbekovih dana proglašena je ‘Proba orkestra’

Kazališna manifestacija XII. Gumbekovi dani, posvećena jednom od najvećih hrvatskih komičara i glumaca - Mladenu Crnobrnji Gumbeku, prikazala je od 16. do 31. ožujka u Histrionskom domu u Zagrebu rekordnih osamnaest predstava

Najboljom predstavom XII. Gumbekovih dana proglašena je u nedjelju u Zagrebu ‘Proba orkestra’ Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) u režiji Edvina Liverića, nagrade za najbolju glumicu, odnosno, glumca festivala uručene su Lindi Begonji i Filipu Križanu, dok je specijalno priznanje žirija za posebno vrijedno ostvarenje otišlo predstavi ‘Rusfaj’ Gradskog kazališta Zorin dom.

Kazališna manifestacija XII. Gumbekovi dani, posvećena jednom od najvećih hrvatskih komičara i glumaca – Mladenu Crnobrnji Gumbeku, prikazala je od 16. do 31. ožujka u Histrionskom domu u Zagrebu rekordnih osamnaest predstava zagrebačkih te kazališta iz Karlovca, Rijeke, Osijeka, Splita, Beograda i Sarajeva.

O nagradama je odlučivao ocjenjivački sud koji su činili glumica Ankica Dobrić kao predsjednica te, kao članovi, kritičar Tomislav Kurelec i predstavnici publike Mehmed Aganović i Branko Babac.

Iznoseći obrazloženje nagrada na dodjeli u Histrionskom domu, Dobrić je izrazila veliko zadovoljstvo žirija raznolikošću i zanimljivošću prikazanih rekordnih osamnaest izvedbi 12. Gumbekovih dana, napomenuvši kako je iz viđenoga zamjetno sve snažnije oživljavanje baštine cabareta, “kako u predstavama koje ostaju u okvirima tradicije, tako i u onima koje neke od karakteristika kabaretskog izraza povezuju sa suvremenim kazališnim kretanjima”.

Nagrada za najbolju predstavu festivala pripala je ZKM-ovoj “Probi orkestra”, koju je ocjenjivački sud ocijenio “izuzetno uspjelom kazališnom reinterpretacijom poznatog filma talijanskog klasika, koja nizom glumačkih interpretacija, u koje su vješto ukomponirane i glazbene dionice, ostvaruje suvremeno, aktualno i kritičko sagledavanje glavnih tema filma, a i naše današnjice”. Nagradu je u ime ansambla i autorskog tima preuzela ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović.



Gradonačelnik Milan Bandić nagradu za najbolju glumicu uručio je Lindi Begonji za “iznimno dojmljivo glumačko tumačenje” uloge čistačice iz Hrvaca kod Sinja u predstavi “Cabaret Preko veze” Ivana Lea Leme, kojom Begonja “ostvaruje namjeru satiričkog cabareta preciznom kombinacijom komike i društvene kritičnosti”. Predstava je produkcija zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh i Kazališta Moruzgva.

Nagradu za najbolju mušku ulogu primio je Filip Križan za interpretaciju Dječaka u predstavi zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle “Sjećanje šume” redateljice Tamare Damjanović po romanu Damira Karakaša, u kojoj je Križan, kako je istaknuto na dodjeli, “ostvario kompleksnu ulogu koja slici odrastanja u okrutnom svijetu daje kompleksnost, poetičnost i scensku magiju”.

Dodijeljeno je i jedno specijalno priznanje, predstavi “Rusfaj” Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca i Karlovačkih pelivana u režiji Peđe Gvozdića, koje je sudački žiri ocijenio posebno vrijednim ostvarenjem oblikovanim kao “mozaik glazbenih hitova iz kazališnih i filmskih uspješnica, realiziran vrhunskim pjevačkim i plesnim dometima brojnog ansambla, te obogaćen kratkim komičnim glumačkim minijaturama i vrsnom živom glazbom u atraktivnoj predstavi brzog ritma”.

Za najoriginalniji doprinos obogaćivanju tradicije među prikazanim je predstavama izdvojeno povezivanje cirkusa s kabaretski strukturiranom predstavom visokih dometa u komadu “Kaos cabaret” Cirkobalkana iz Zagreba i Beograda, izvođača Vladane Manić, Jadranke Žinić Mijatović, Domagoja Šoića, Milana Manića i Nikole Mijatovića, “koji su potencirali uživanje gledatelja i pantomimom – gegovima poput onih u nijemim filmskim komedijama, i funkcionalnom vrlo dobro izvedenom živom glazbom”.

Zlatko Vitez, ravnatelj Histriona i selektor festivala, nagrađen je za izniman doprinos oživljavanju cabareta tijekom svojeg pedesetogodišnjeg djelovanja u kazalištu.

Nakon dodjele upriličena je svečana premijerna izvedba kabaretnog kolaža kazališnih songova i kazalištem inspirirane poezije Arsena Dedića “Geste i grimase”, u kojoj su nastupili Zlatko Vitez, Sanja Marin, Franjo Kuhar i Oliver Belošević

Facebook Comments

Loading...
DIJELI