Nagrada Emilu Jurcanu

"Premio Gubbio" dodjeljuje se svake tri godine, počevši od 1993. godine te predstavlja jedinu međunarodnu nagradu za obnovu kulturne baštine. Među dobitnicima ove ugledne nagrade bili su arhitekti Alvaro Siza, Giancarlo de Carlo, Massimo Carmassi, Mario Botta, Juan Navarro Baldeweg i drugi

Obnova povijesnog trga “kod loggie” u Oprtlju, koju je projektirao i nadzirao arhitekt Emil Jurcan iz pulske inženjerske zadruge Praksa osvojila je treće mjesto nagrade Gubbio (Premio Gubbio) koju talijanska Nacionalna asocijacija za povijesno-umjetnička središta (Ancsa) dodjeljuje za arhitektonske projekte intervencija i obnove kulturne baštine na nivou Europe. Ovaj zahtjevan projekt vodile su konzervatorice Sandra Čelić Višnjić i Sanja Knežević iz Konzervatorskog odjela u Puli, a radove je izvodila građevinska tvrtka Nera iz Buzeta.

Jurcanov projekt obnove i rekonstrukcije kamenog popločavanja u Oprtlju istaknut je između 30 kandidiranih radova iz 11 europskih zemalja, kao jedini projekt s područja Hrvatske.

Prva nagrada dodijeljena je uređenju trgova i pješačke zone u mjestu Clonakilty u Irskoj, autorice Giulie Vallone, dok drugo mjesto dijele projekti obnove nekadašnjeg radničkog naselja Cité des Électriciens, autora AAPP iz Francuske, projekt prenamjene nekadašnje vojne bolnice u Anversu u Belgiji, autora Architecten Achtergael, te projekt zaštite povijesnog središta mjesta Lierganes u Španjolskoj autora Riaño + Arquitectos.

Nacionalna asocijacija za povijesno-umjetnička središta, koja je svečanu dodjelu nagrada održala (proteklog vikenda) u petak 30. studenog u talijanskom gradu Gubbiu, osnovana je 1961. godine, a jedan od prvih predsjednika bio je povjesničar i kritičar umjetnosti Giulio Carlo Argan.

“Premio Gubbio” dodjeljuje se svake tri godine, počevši od 1993. godine te predstavlja jedinu međunarodnu nagradu za obnovu kulturne baštine. Među dobitnicima ove ugledne nagrade bili su arhitekti Alvaro Siza, Giancarlo de Carlo, Massimo Carmassi, Mario Botta, Juan Navarro Baldeweg i drugi.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI