Nadareviću i Milić nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje

SCREENSHOT

"Svojim ukupnim umjetničkim radom, intrigantnim režijama i duhovitim scenarijima, dubokom posvećenošću božici Thaliji, pedagoškim radom i svakim svojim nastupom Mustafa Nadarević je doista potvrdio da je velikan hrvatskog glumišta, koji je cijeli svoj život posvetio umjetnosti riječi, geste i emocije obogativši kulturu Republike Hrvatske, kao i kulture susjednih zemalja"

Glumac Mustafa Nadarević i sopranistica Blaženka Milić ovogodišnji su dobitnici nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje Hrvatskoga društva dramskih umjetnika (HDDU), istaknuto je na konferenciji za novinare HDDU, na kojoj su objavljena i imena nominiranih umjetnika u kategorijama drama, opereta/mjuzikl i ples, čiji će dobitnici biti poznati 24. studenoga na svečanoj dodjeli u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje Upravni odbor Hrvatskog društva dramskih umjetnika dodijelio je glumcu Mustafi Nadareviću.

“Svojim ukupnim umjetničkim radom, intrigantnim režijama i duhovitim scenarijima, dubokom posvećenošću božici Thaliji, pedagoškim radom i svakim svojim nastupom Mustafa Nadarević je doista potvrdio da je velikan hrvatskog glumišta, koji je cijeli svoj život posvetio umjetnosti riječi, geste i emocije obogativši kulturu Republike Hrvatske, kao i kulture susjednih zemalja”, rekla je predsjednica HDDU-a Perica Martinović.

Nadarević je rođen u Banjoj Luci, a ove se godine navršilo 50 godina otkako je diplomirao glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. “Tijekom svoje duge i plodne profesionalne umjetničke karijere odigrao je više od 80 velikih i glavnih uloga na sceni, uz brojne filmove i televizijske serije. Godine 2006. proglašen je nacionalnim prvakom Drame HNK u Zagrebu. Uz glumu je i uspješan redatelj čije su predstave uvijek bile jedne od najizvođenijih”, podsjetila je Perica Martinović dodavši da je Nadarević jedan od najpopularnijih filmskih i televizijskih glumaca koji iza sebe ima 40 igranih filmova i desetke TV drama i brojnih televizijskih serija.

Kao redatelj zapamćen je po izuzetno kvalitetnim i dugovječnim kazališnim predstavama poput “Leta iznad kukavičjeg gnijezda”, “Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja” Ive Brešana te “Hasanaginice” prema Milanu Ogrizoviću i drugih.

Predsjednica žirija za dramu Mirela Brekalo Popović istaknula je da je žiri za operetu i mjuzikl nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje dodijelio sopranistici i dugogodišnjoj prvakinji HNK-a u Zagrebu Blaženki Milić.

Kako je istaknuto u obrazloženju nagrade, “iskrenost interpretacije i umjetničko poštenje krase karijeru primadone Blaženke Cigić Milić, koja je u razgovorima često znala reći da svaku rolu koju pjeva, pjeva sa srcem”. Poseban doprinos, dodaje se, dala je na polju duhovne i domoljubne glazbe, posebno u domovinskom ratu na koncertima mira i nade na kriznim ratom pogođenim područjima.

Milić je rođena u Mostaru gdje je počela umjetničku karijeru 1961. godine. Bila je prva učenica Odjela za solo pjevanje na mostarskoj Muzičkoj školi u razredu profesorice Milke Padovan. Solo pjevanje nastavlja u klasi profesora Lava Vrbanića na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, na kojoj je 1967. diplomirala.

U trideset i jednoj godini provedenoj na daskama HNK-a pjevala je najteži sopranski repertoar i ostvarila više od 50 glavnih opernih uloga, a s ansamblom Opere gostovala je u Stuttgartu i Mannheimu, Torinu i Ženevi, Brnu i Istočnom Berlinu, Kijevu i Moskvi i Salzburgu. Surađivala je s mnogim poznatim hrvatskim dirigentima, primjerice Lovrom von Matačićem, Mladenom Bašićem, Milanom Horvatom, Mirom Belamarićem, Vladimirom Benićem, Inom Perišićem, Igorom Gjadrovom, Vjekoslavom Šutejom, Nikšom Barezom, Vladimirom Kranjčevićem i drugima.

Pet nominacija za “Tko pjeva zlo ne misli” zagrebačkog HNK

Brekalo Popović je izrazila zadovoljstvo brojem prijavljenih predstava koje se natječu za nagradu. “Oko 60 predstava bilo je prijavljeno, a među njima je i dječje, i kazalište lutaka. Četiri mjeseca smo putovali po cijeloj Hrvatskoj i gledali predstave, od srpnja do kraja listopada. Bilo je napeto i zanimljivo, bilo je politike i nepolitike, sagledavanja situacije u državi i prikazivanja života preko klasika”, kazala je Brekalo Popović.

Istaknula je da su se dječji teatri, u pristupu, po profesionalnosti i kvaliteti, podignuli za stupanj.

Najviše nominacija za područje drame, ukupno pet, dobila je predstava “Tko pjeva zlo ne misli” V. Majera – K. Golika – R. Medvešeka u režiji Renea Medvešeka i produkciji HNK-a u Zagrebu, koja je nominirana za najbolju predstavu u cjelini, najbolje redateljsko ostvarenje, glavnu žensku i mušku ulogu te sporednu žensku ulogu.

Uz “Tko pjeva zlo ne misli”, za najbolju predstavu u cjelini nominirane su “Orestija” Eshila u režiji Dejana Projkovskog i produkciji splitskoga HNK-a za 64. Splitsko ljeto, te “Tit Andronik” Williama Shakespearea u režiji Igora Vuka Torbice i produkciji ZKM-a.

Za najbolje redateljsko ostvarenje nominirani su Saša Anočić za režiju predstave ‘Osječki long, long play’ Branka Kostelnika u produkciji HNK- a u Osijeku za Osječko ljeto kulture, Rene Medvešek za režiju predstave “Tko pjeva zlo ne misli” i Igor Vuk Torbica za režiju “Tita Andronika”.

Za najbolja umjetnička ostvarenja, za glavnu žensku ulogu nominirane su Zrinka Cvitešić za ulogu Ane Šafranek u predstavi “Tko pjeva zlo ne misli”, Jadranka Đokić za ulogu u predstavi “Govori glasnije” autorskog projekta Bobe Jelčića u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba i Anja Šovagović Despot za ulogu Florence Foster Jenkins u predstavi “Famozna” Petera Quiltera u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Glumačke družine Histrion iz Zagreba.

Za glavnu mušku ulogu nominirani su Dražen Čuček za ulogu Njega u predstavi “Opet on” Timura Vermesa u režiji Marka Jurage i produkciji ZGK-a Komedija, Dušan Bućan za ulogu Franje Šafraneka u predstavi “Tko pjeva zlo ne misli” i Draško Zidar za ulogu Sladeka u predstavi “Audijencija” Vaclava Havela u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Kazališta Virovitica.

Kazališna kostimografija i scenografija

Za najbolju kazališnu scenografiju nominirani su Antonija Dorbić za plesnu predstavu “Nacrti” u suradnji s Nomad Dance Academy i Lauba – kuća za ljude i umjetnost, Irena Kraljić za dramsku predstavu “Snježna kraljica” Hansa Christiana Andersena u režiji Paola Tišljarića i produkciji Gradskog kazališta Trešnja te za predstavu “U potrazi za slovom R” Petre Cicvarić u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Gradskog kazališta “Zorin dom” Karlovac. Nominaran je i Zvonimir Mihanović za operetu “Mala Floramye” Ive Tijardovića u režiji Gorana Golovka i izvedbi HNK-a u Splitu.

Za najbolju kazališnu kostimografiju nominirani su Matija Ferlin i Desanka Janković za plesnu predstavu “Staging a Play: Tartuffe” u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla i koprodukciji ZKM-a i Istarskog narodnog kazališta Pula. Nominirani su i Mladen Radovniković za dramasku predstavu “Orestija” te Manuela Paladin Šabanović za mjuzikl “Anche le pulchi hanno la tosse (I buhe kašlju) u režiji Diane Hobler i izvedbi Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Opereta/mjuzikl – četiri nominacije za “Malu Floramye”

Predsjednica žirija za operetu i mjuzikl Mirjana Bohanec-Vidović kazala je kako su za najbolju predstavu u cjelini opereta/mjuzikl nominirani “Byron” Darka Domitrovića i Mire Gavrana u režiji Ivane Čoh i izvedbi ZGK-a Komedija, “Kod bijelog konja” Ralpha Benatzkyja u režiji Roberta Boškovića i izvedbi HNK-a u Osijeku, “Mala Floramye” Ive Tijardovića u režiji Gorana Golovka i izvedbi HNK-a u Splitu.

Osim za najbolju predstavu u cjelini, “Mala Floramye” nominirana je i za najbolju režiju, najbolju mušku i najbolju žensku ulogu.

Za najbolje redateljsko, dirigentsko ili koreografsko ostvarenje nominirani su i Robert Bošković za režiju operete “Kod bijelog konja”, Nina Kleflin za režiju mjuzikla “Čarobnjak iz Oza” u izvedbi HNK-a u Šibeniku te Hari Zlodre za dirigiranje operete “Mala Floramye”.

Za najbolju žensku ulogu nominirane su Sandra Bagarić za ulogu Brigite u mjuziklu “Byron”, Hana Hegedušić za ulogu Cathy u mjuziklu “Prošlih pet godina” Jasona Roberta Browna u režiji Lee Anastazije Fleger i produkciji HNK-a u Varaždinu i Leonora Surian Popov za ulogu komarca Tzatzire u mjuziklu “Anche le pulchi hanno la tosse” (I buhe kašlju).

Nominiran je Ronald Braus za ulogu Grofa Danila u opereti ‘Vesela udovica’ u režiji Branke Cvitković i Dinka Bogdanića i izvedbi Opere b.b. iz Zagreba, Bože Jurić Pešić za ulogu Mirka u mjuziklu ‘Mala Floramye’ i Đani Stipanićev za ulogu Lorda Byrona u mjuziklu Byron.

Nominacije za ples

Predsjednik žirija za ples Marko Gutić Mižimakov najavio je nominirane u kategoriji ples. “Za najbolju predstavu u cjelini za ples nominirane su ‘Kuća na oštrici’  autorski projekt Marine Petković Liker u suradnji i izvedbi s Kajom Farszky i Silviom Marchig u produkciji Teatra &TD,  “Staging a Play: Tartuffe” i “Tamo vani i ovdje unutra” koncept Ana Kreitmeyer, u koreografiji i izvedbi  Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad u suradnji s Festivalom Perforacije, Zagreb i Teatrom &TD”, rekao je.

Za najbolje koreografsko ostvarenje nominirani su Matija Ferlin  za koreografiju u plesnoj predstavi ‘Staging a Play: Tartuffe’, Ana Kreitmeyer i Sonja Pregrad za koreografiju u plesnoj predstavi ‘Tamo vani i ovdje unutra’ i Roberta Milevoj  za koreografiju u plesnoj predstavi ‘Familija’ u produkciji Roberte Milevoj (Nikad kraja) i Multimedijalne kolibe, Zagreb.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI