Muzeji o temi prehrane

Iako je oduvijek postojala kao osnovna potreba čovjeka, ovom će se akcijom hrana sagledati i kao sastavni dio raznih pučkih vjerovanja, običaja i obreda, filozofija i navika

Kao dio obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) tradicionalno organizira edukativnu akciju za mlade posjetitelje muzeja – EMA, koja će se ove godine održati od 18. travnja do 18. svibnja na temu ‘(Pre)hrana’.

Svaki od uključenih muzeja, ali i brojnih drugih srodnih ustanova i udruga, kreira i realizira svoj program na zadanu temu, a tema se u pravilu poklapa sa zajedničkom temom koju predlaže ICOM. Cilj akcije je promocija muzeja kao ustanova identiteta i čuvara baštine putem jednostavne i kvalitetne interpretacije i komunikacije prema širem krugu posjetitelja.

Ovogodišnja, 24. Edukativna muzejska akcija posvećena je kulturi prehrane kakva je nastajala i mijenjala se kroz stoljeća u cijelom svijetu, njezinoj vrijednosti i snazi, zdravstvenim i prehrambenim vrijednostima namirnica, ali i društvenom i filozofskom kontekstu u kojem ona nastaje.

Iako je oduvijek postojala kao osnovna potreba čovjeka, ovom će se akcijom hrana sagledati i kao sastavni dio raznih pučkih vjerovanja, običaja i obreda, filozofija i navika, a njezine vrste, pribavljanje, transport, pohrana i prerada dobar su prikaz vremena i društveno-kulturnog konteksta u kojem su stvoreni.

Završnu svečanost u koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić organizira ovogodišnji domaćin – Muzej grada Koprivnice.

Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt najavio je da će u okviru akcije postaviti edukativnu izložbu “Tko gricka muzejsku građu?”, na kojoj će pokazati kome su muzejski eksponati hrana i kako se s njima bore restauratori.

Posjetitelji će tako na pojedinim (pojedenim) primjerima iz njihovih restauratorskih radionica za tekstil, namještaj, slike i skulpture vidjeti posljedice koje ostavljaju razne životinjice, a uključuju i one koje stvaraju zanimljive i zagonetne kompozicije vidljive pod mikroskopom.

Tijekom proljetnih praznika, od 23. do 27. travnja organizirat će kreativne radionice tematski vezane uz Stalni postav i edukativnu izložbu “Tko gricka muzejsku građu?”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI