Muzej grada Zagreba predstavlja slavni arheološki lokalitet Budinjak u Mainzu

Šira istraživanja nalazišta Budinjak kojeg MGZ predstavlja njemačkoj publici trebala bi pojasniti načine ukopa i dati  nove nalaze i spoznaje o halštatskoj kulturi sjeverozapadne Hrvatske. Bogatstvo do sada pronađenih nalaza na nekropoli, svjedoči o ekonomskoj snazi stariježeljeznodobne populacije koja je živjela na budinjačkoj gradini. Ta je ekonomska snaga usporediva s onom najbogatijih željeznodobnih nalazišta s jugoistočnog alpskog prostora, a značaj i važnost pronađenih nalaza svjedoče o važnosti istraživanja tog nalazišta za proučavanje srednjoeuropske pretpovijesti

U povodu 50. godišnjice prijateljstva gradova Zagreba i Mainza, koja se obilježava 2017. godine nizom kulturnih događanja, Muzej grada Zagreba u partnerstvu s Rimsko-germanskim središnjim muzejom u Mainzu, u Galeriji Gradske vijećnice u Mainzu sve do 31. kolovoza predstavlja prigodnu izložbu “Od Budinjaka do Mainza” koja tematizira važan hrvatski pretpovijesni lokalitet kroz prizmu dugogodišnje suradnje ovih dvaju institucija.

Izložba je ujedno i prvo predstavljanje toga iznimnog arheološkog lokaliteta publici u Mainzu. Na nalazištu Muzej grad Zagreba sustavno provodi istraživanja od 1993. godine. Budinjak je smješten u središnjem dijelu Žumberačke gore na nadmorskoj visini od 740 m, pedesetak kilometara zapadno od Zagreba. Riječ je o utvrđenom naselju (gradini Židovske kuće) i nekropoli tumula (grobnih humaka) iz vremena starijeg željeznog doba (halštatske kulture). Šira istraživanja ovog nalazišta za koje najveće zaslge nosi Želimir Škoberne, trebala bi pojasniti načine ukopa i dati  nove nalaze i spoznaje o halštatskoj kulturi sjeverozapadne Hrvatske. Bogatstvo do sada pronađenih nalaza na nekropoli u Budinjaku, svjedoči o ekonomskoj snazi stariježeljeznodobne populacije koja je živjela na budinjačkoj gradini. Ta je ekonomska snaga usporediva s onom najbogatijih željeznodobnih nalazišta s jugoistočnog alpskog prostora. Značaj i važnost pronađenih nalaza svjedoče o važnosti istraživanja tog nalazišta za proučavanje srednjoeuropske pretpovijesti (halštatske kulture).

Za tu priliku osmišljen je koncept koji predstavlja lokalitet Budinjak kroz sinergiju arheološke metode i rezultata istraživanja te konzervatorsko-restauratorskih postupaka na krhkim metalnim predmetima kao zaokruženi ciklus očuvanja arheološke baštine.

Naime, svi metalni predmeti s lokaliteta Budinjak restauriraju se u Mainzu, pa je želja bila pokazati kako predmeti u jednom obliku (najčešće u blokovima zemlje ili gipsanim paketima) “putuju” do Mainza, a potom se vraćaju u Zagreb, u muzej, u sasvim novim, a zapravo “starim”originalnim oblicima. Otuda i dosjetka u nazivu izložbe “Od Budinjaka do Mainza” jer ovoga puta iskopani i restaurirani predmeti ostaju u Mainzu, barem nakratko i približavaju svijet ljudi koji su živjeli i umirali prije gotovo tri tisuće godina. Sada i ovdje, predmetima koje su sa sobom ponijeli na posljednje počivalište, komuniciraju sa suvremenom publikom. Iako relativno mala i sažeta, prigodna i obljetnička, izložba “Od Budinjaka do Mainza” nastoji publici približiti jedan izniman arheološki lokalitet koji zauzima svoje mjesto na arheološkoj karti halštatske kulture i važan je pri proučavanju kraja kasnoga brončanog i starijega željeznog doba, odnosno vremenskog okvira od 10. do 6. stoljeća prije Krista.

Izložba je zamišljena i kao “zelena” oaza, jer zelena boja lišća drveća, paprati i trave najviše asocira na lokalitet koji se u takvome prirodnom okruženju istražuje. Sve pejzažne fotografije korištene kao ilustracije ili podloge izložbenim legendama snimljene su na Žumberku i u okolici Budinjaka. Tako su i dizajnerska rješenja dotaknuta autentičnim prizorima i detaljima s istraživanja. U ovoj se godini ujedno obilježava 50. godišnjica prijateljstva gradova Mainza i Zagreba, pa su uz otvorenje izložbe, kako izvješćuju djelatnici muzeja, gradonačelnik grada Mainza Michael Ebling i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić potpisali Povelju o daljnjoj suradnji dvaju gradova. Izložbu su predstavili Želimir Škoberne, muzejski savjetnik MGZ-a u miru i dugogodišnji voditelj arheoloških istraživanja lokaliteta Budinjak te dr. sc. Markus Egg, direktor restauratorskih radionica I laboratorija RGZM-a i voditelj Pretpovijesnog odjela RGZM-a. Uz izložbu “Von Budinjak nach Mainz” bile su predstavljene i dvije manje izložbe: “Three Stories –Greetings from Zagreb”, izložba grafika troje zagrebačkih umjetnika, te “Von Gutenberg zum 3D”. 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI