Meštrović u Beču

Velika izložba prikazuje remek djela austrijskih i međunarodnih umjetnika te predstavlja sjaj i bogatstvo umjetničkih i duhovnih dosega jednog razdoblja u povijesti umjetnosti

Izložba ‘Beč oko 1900. Prodor u modernu’ koja obuhvaća oko 1300 umjetničkih djela austrijskih i međunarodnih umjetnika na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, otvara se u petak navečer u bečkom Leopold muzeju, a među njima je i brončana skulptura ‘Žena u molitvi’ hrvatskoga i svjetskog kipara Ivana Meštrovića.

Leopold muzej posjeduje najveću i najznačajniju zbirku radova bečkih umjetnika oko 1900. godine.

“Velika izložba prikazuje remek djela austrijskih i međunarodnih umjetnika te predstavlja sjaj i bogatstvo umjetničkih i duhovnih dosega jednog razdoblja u povijesti umjetnosti, koji je bio označen usponom umjetnika secesije i jugendstila, propašću monarhije i smrću slavnih umjetnika Gustva Klimta, Kolomana Mosera, Otta Wagnera i Egona Schielea”, rekao je direktor Leopold muzeja Hans Peter Wipplinger.

Izložba “Beč oko 1900. Prodor u modernu” je izložba o stotinu godina povijesti umjetnosti, i ima međunarodni karakter, naglasio je.”Izložba nije samo prodor moderne  nego revizija moderne”, ocijenio je filozof Bazon Brock, koji je radio na konceptu tog projekta.

Rekao je kako je veličanstvenost izložbe da prikazuje što se događalo na umjetničkom području do 1918., uz poruku jedinstvenost u različitosti, što je danas u Europi najvažnije.

U sklopu prikaza umjetničkog opusa austrijskog ekspresionističkog slikara Egona Schiele, pod ponaslovom “Projekcije ženstvenosti” izložena je i brončana skulptura “Žena u molitvi” iz 1917. godine hrvatskoga i svjetski proslavljenoga kipara Ivana Meštrovića (1883.-1962.) koji je studirao u Beču i bio član Bečke secesije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI