Međunarodni dan animacije u tri hrvatska grada

screenshot

ASIFA Hrvatske ove godine priređuje 18. Međunarodni dan animacije, manifestaciju koja će u tri grada – Zagrebu, Varaždinu i Šibeniku – publici ponuditi projekcije domaćih filmova i razgovore s njihovim autorima, pitching forum, radionice i izložbu, a prikazat će i zanimljiv izbor japanskih kratkometražnih filmova. Manifestacija traje od 25. do 28. listopada, a zainteresirani filmaši se na ASIFA Pitching Forum mogu prijaviti do ponedjeljka, 21. listopada.

U pedesetak država diljem svijeta 28. listopada obilježava se Međunarodni dan animacije, u čast prve projekcije animiranog filma u kinu u Parizu. Pokrenulo ga je 2002. Međunarodno udruženje za animirani film – ASIFA, a u Hrvatskoj ga otad obilježava i hrvatski ogranak ASIFA-e, svake godine prikazujući sve prijavljene animirane filmove nastale u hrvatskoj produkciji ili koprodukciji od prethodnog izdanja Dana.

ASIFA Hrvatske ove godine priređuje 18. Međunarodni dan animacije, manifestaciju koja će u tri grada – Zagrebu, Varaždinu i Šibeniku – publici ponuditi projekcije domaćih filmova i razgovore s njihovim autorima, pitching forum, radionice i izložbu, a prikazat će i zanimljiv izbor japanskih kratkometražnih filmova.

Sve počinje u zagrebačkom kinu Tuškanac 25. listopada, i to dodjelom ASIFA-ine nagrade za životno djelo animatoru, redatelju, scenaristu, karikaturistu, ilustratoru i scenografu Borisu Kolaru te otvorenjem izložbe njegovih radova u foajeu kina.

Recentni hrvatski kratki animirani filmovi prikazat će se u kinu Tuškanac od 25. do 27. listopada u večernjim satima, u nekoliko blokova i tri natjecateljske kategorije: profesionalni film, studentski film i film za djecu. Članovi ovogodišnjeg stručnog žirija su Petra Zlonoga, Jelena Oroz i Andrej Rehak.



Među studentskim filmova u natjecateljskom programu nalaze se naslovi Odrasti u malo drvo Noemi Rebić, Osmijeh Mateje Kovač, Zagubljena sjećanja Ivane Radić i mnogi drugi. U natjecateljskoj kategoriji profesionalnih kratkometražnih animiranih filmova su Albatros Nenada Jankovića, Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, Na putu Mislava Muretića i drugi. U natjecateljskoj kategoriji filmova za djecu su, između ostalih, i Predstavljanje Knjigoljuba Ivice Valentića, Balada o fruli i ogrlici Martina Babića i Profesor Baltazar – Augustova treća sreća Borisa Kolara. Cijeli popis filmova u konkurenciji možete pogledati ovdje.

Subota je rezervirana za ASIFA Pitching Forum, program posvećen poticanju razvoja kratkog animiranog filma. U pitching dijelu foruma, pet finalista prezentirat će svoje projekte pred stručnim timom i publikom, a prezentacijama će prethoditi trening pitchinga. U speed dating dijelu foruma, svaki će finalist imati priliku podrobnije predstaviti sebe i projekt – u kratkom razgovoru ‘jedan na jedan’ – svakome od stručnjaka pojedinačno, a u cilju primanja još izravnije povratne informacije i osobnijeg savjetovanja. Članovi tima stručnjaka su Martina Meštrović, Daniel Šuljić i Matija Pisačić, a moderator foruma bit će Draško Ivezić.

Dio programa Dana animacije posvećen je najmanjima. Animatorica Petra Balekić održat će u nedjelju 27. listopada radionicu animacije ‘Moj čud(es)ni ljubimac’, a bit će prikazani i filmovi iz natjecateljske kategorije kratkih filmova za djecu, kao i jedan dugometražni dječji film.

U Varaždinu se međunarodni dan animacije, u organizaciji festivala VAFI&RAFI, obilježava 27. listopada u kinu Gaj. Posjetitelje tamo očekuju projekcije dječjih animiranih filmova –predstavljanje produkcije VANIMINE i filmova s 15 ljetnih filmskih radionica, te projekcija kratkih filmova za djecu pod nazivom The Best of RAFI, koja nudi izbor najboljih filmova s prošlogodišnjeg RAFI-ja, internacionalnog festivala animiranog filma za djecu održanog u Rijeci.

A u Šibeniku, 28. listopada u Gradskoj knjižnici, u organizaciji udruge Supertoon, prikazat će se u sklopu razmjene filmova kroz svjetsku organizaciju ASIFA izbor iz bogate produkcije japanskih kratkih animiranih filmova.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI